Ινδία: Το τοξικό νέφος «σκέπασε» το Νέο Δελχί (pics & vid)

Gazzetta team
Ινδία: Το τοξικό νέφος «σκέπασε» το Νέο Δελχί (pics & vid)
Αντιμέτωποι με την επιστροφή του νέφους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρέθηκαν εκατομμύρια κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση τοξικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα προκάλεσε ανησυχία αλλά και χιλιάδες επισκέψεις στα τοπικά νοσοκομεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύχρονων μεγαλουπόλεων, ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν έχουν εισάγει ακόμα στη νομοθεσία τους, ρυθμίσεις σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής ρύπων.

Μία από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα είναι κι η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, το οποίο εχθές «ξύπνησε» μέσα στο νέφος, καθώς η ορατότητα περιοριζόταν σε πολύ μικρή ακτίνα.

Οι συγκεντρώσεις των σωματιδιών, τα οποία εισπνέονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο γαι τη δημόσια υγεία των κατοίκων, ξεπέρασαν ως και 30 φορές τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας την ατμόσφαιρα της ινδικής πρωτεύουσας κυριολεκτικά αποπνικτική.

Οι χρήστες των social media αφιερώθηκαν αποκλειστικά στην... τοξική εικόνα που παρουσίαζε η πόλη, ανεβάζοντας μία σειρά φωτογραφιών, που αποκάλυπταν τις διαστάσεις του προβλήματος σε όλο τους το μεγαλείο.

Οι αρχές με τη σειρά τους κήρυξαν την πολή σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού, ενώ χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία της περιοχής.