Κηρύχθηκε επίσημα η ανεξαρτησία της Καταλονίας (vids)

Gazzetta team
Κηρύχθηκε επίσημα η ανεξαρτησία της Καταλονίας (vids)
Η καταλανική βουλή σε σημερινή της συνεδρίαση ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι απειλεί με συλλήψεις όσους βουλευτές ψήφισαν υπέρ υης ανεξαρτησίας.

Την ανεξαρτησία της Περιφέρειας κήρυξε η καταλανική Βουλή, έπειτα από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τους Ciudadanos.

Στην καταμέτρηση, βρέθηκαν 70 ψήφοι υπέρ της κήρυξης, 10 κατά και 2 λευκά. Πλέον, οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου που πήραν μέρος στην ψηφοφορία απειλούνται άμεσα με σύλληψη, όπως είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο Ραχόι έχει απειλήσει ανοιχτά κάθε βουλευτή που θα πάρει μέρος σε παράνομη ψηφοφορία με σύλληψη, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ τα εντάλματα είναι ήδη έτοιμα.

Οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χειροκρότησαν και σε στάση προσοχής έψαλλαν τον ύμνο της Καταλονίας, ενώ χιλίαδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη. Αυτό θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα την απόφαση της Γερουσίας που θα εγκρίνει τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ραχόι: «Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα»

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε μια ομιλία με αλλεπάλληλα πυρά κατά του ηγέτη της επαρχίας.

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες» σημείωσε.

«Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία» ανέφερε δε, αφήνοντας αιχμές για τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε πως «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ» και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει».

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος στη συνεδρίαση της την Παρασκευή. Μετά την ενεργοποίηση του θα ανασταλεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, θα καθαιρεθεί η τοπική κυβέρνηση και θα περιοριστούν οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου.

Πηγή: reader.gr