Οι Ρώσοι έκαναν ντοκιμαντέρ το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή (vid)

Gazzetta team
Οι Ρώσοι έκαναν ντοκιμαντέρ το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή (vid)
Ντοκιμαντέρ στο Vesti, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης, έγινε το «Σχέδιο Πυθία», η πολύκροτη υπόθεση της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ ερευνώνται όλες οι πτυχές του σχεδίου στο οποίο φέρεται να εμπλέκονταν η CIA, η FCB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, πρώην KGB) και ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ξετυλίγεται το σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών να απομακρύνουν τον Κώστα Καραμανλή και αν κρινόταν αναγκαίο εξαιτίας της στήριξης του στη ρωσική ατζέντα και το σχέδιο του για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον South Stream, να τον δολοφονούσαν.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, όλα ξεκίνησαν με την παρακολούθηση των συνομιλιών του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γκεόργκι Παρβάνοφ για τον αγωγό. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε το «Σχέδιο Πυθία» στο οποίο συμμετείχαν, τουλάχιστον, επτά ομάδες, εκ των οποίων οι τρεις ειδικεύονταν σε κλοπές και απαγωγές εύπορων επιχειρηματιών, ενώ τέσσερις ομάδες ήταν υπεύθυνες για την οργάνωση του χάους των δρόμων.

Αναφέρεται, επίσης και, ένα περιστατικό στο οποίο οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους πράκτορες που ήθελαν να εξοντώσουν τον πρώην Πρωθυπουργό. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2008 στη Νέα Μάκρη, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Το russia-insider.com που ανέδειξε το θέμα στο διαδίκτυο αναφέρει ότι το ντοκιμαντέρ για την «εξουδετέρωση» Καραμανλή θα μπορούσε άνετα να παραπέμπει σε επεισόδιο της σειράς Homeland.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εξιστόρηση των γεγονότων εκείνης της εποχής:

«Μία Συνομωσία στην Αθήνα – ένα πολιτικό θρίλερ, εντυπωσιακό, που θυμίζει τις ιστορίες του John Le Carre και του Ian Fleming.

Μία ιστορία που πέρασε απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά είναι συναρπαστική και με απροσδόκητη πλοκή.

Δεν είναι απαραιτήτως μία ιστορία με ντεντέκτιβ, αλλά οι ντεντέκτιβ δεν είναι από το Χόλιγουντ ή την Βρετανία ή την Σκανδιναβία.

Αυτή η ιστορία έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν τηλέφωνα πολλών πολιτικών, ακόμα και ηγετών χωρών και πλέον αυτό δεν εντυπωσιάζει κανέναν.

Ας θυμηθούμε το σχέδιο της Μέρκελ για αποχώρηση από την ΕΕ.

Η ιστορία ξεκινά το 2008, μπορεί και νωρίτερα. Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Κώστας Καραμανλής.

Είναι δεξιός, συντηρητικός, μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και οι άλλοι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικονομία και την ακούραστη αντιπολίτευση.

Ο Καραμανλής κάνει μεταρρυθμίσεις και καταπολεμά την ανεργία.

Στην εξωτερική πολιτική, επιλέγει την προσέγγιση με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, από την αύξηση του όγκου των συναλλαγών μέχρι την αγορά όπλων.

Ο Καραμανλής αποκαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν φίλο του και στρατηγικό εταίρο στη Μόσχα. Το κύριο όμως σχέδιο ήταν η στήριξη του Καραμανλή στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στον South Stream. Αυτός ο αγωγός θα μετέφερε αέριο από τη Ρωσία στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.

Για τους Έλληνες και τα δύο έργα θα ήταν επικερδή.

Οι συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων είχαν γίνει. Ο Κώστας Καραμανλής δεν γνώριζε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις και οι συναντήσεις, όχι όμως επίσημες συμφωνίες, θα ξεκινούσαν από την Ελλάδα και στη συνέχεια το εξωτερικό ένα περίπλοκο σχέδιο για να διαταραχθεί η ισορροπία.

Αποσταθεροποίηση της χώρας μέχρι και αλλαγή της πολιτικής πορείας, με κυριότερο την εκκαθάριση του κυρίου στόχου. Δηλαδή τον ίδιο τον Καραμανλή.

Το σχέδιο έγινε θέμα σε πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι είχαν διάσπαρτες πληροφορίες. Τώρα όμως, είναι εφικτό να ενωθούν όλα τα κομμάτια του παζλ και να βγει μία τελική εικόνα».

Στη συνέχεια οι δημιουργοί αναφέρονται στο σχέδιο Πυθία 1 που είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από ξένους πράκτορες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά «κανείς δεν ξέρει από ποιες χώρες. Γεγονός όμως ήταν πως είχαν συμμάχους στην Ελλάδα: στο στρατό, τη Βουλή και τις Αρχές. Ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που σχεδίαζε την απομάκρυνση του ηγέτη».

«Έμαθαν όμως οι Έλληνες γι αυτό;» διερωτώνται οι δημιουργοί.

«Αν πιστέψουμε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι Έλληνες το έμαθαν από τους Ρώσους. Η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έλαβε ένα top secret έγγραφο από την FSB. Αλλά πως έμαθε η FSB για την συνομωσία κατά του Καραμανλή; Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης οι ρωσικές αρχές θορυβήθηκαν μετά την διαπίστωση πως τα τηλέφωνα των Καραμανλή, Πούτιν, Παρβάνοφ παρακολουθούνταν. Κάποιος στη Δύση δεν ήθελε πραγματικά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον South Stream.

Είναι δύσκολο να το διανοηθούμε, αλλά το να βυθίσεις μια χώρα στο χάος είναι μια τρομερή επιλογή. Η FSB έστειλε κλιμάκιο τότε για να διαπιστωθεί το μέγεθος της συνομωσίας κατά του Καραμανλή».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ταραχές του 2008 και στη συνάντηση των Ρώσων κατασκόπων με αυτούς που ήθελαν να εξοντώσουν τον Καραμανλή: «Υποτίθεται ότι ένα minivan είχε τραβήξει την προσοχή των Ρώσων κατασκόπων και των φρουρών του Καραμανλή το οποίο δεν είχε πινακίδες. Μέσα βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, καλάσνικοφ, εργαλεία επικοινωνίας, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης, χάρτες με τα δρομολόγια του πρωθυπουργού και λεπτομερείς πληροφορίες για τους σωματοφύλακες του».

Έπειτα στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ο πράκτορας της CIA William Basil που παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Για την ιστορία, ο κ. Καρχιμάκης κατηγορήθηκε ότι υπέκλεπτε έγγραφα μείζονος εθνικής ασφάλειας ενώ κατηγορούνται και τα μέλη της ΕΥΠ που τον προμήθευαν «τα ωραία εκείνα χαρτιά» όπως τα αποκαλούσε.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που παραπέμπει σε δίκη τους δύο αναφέρει: «Οι δράστες σκόπευαν στη διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών».

«Από τα έγγραφα που διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες συνολικά εμπλέκονται 20 πολιτικά πρόσωπα» αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ.

«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ζωντανός αλλά έπρεπε να φύγει. Έχασε τις εκλογές του 2009 (…) η Ελλάδα απομακρύνθηκε από τους αγωγούς και δεν αγόραζε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Αν και οι σχέσεις συνέχιζαν να είναι καλές, ο πρωθυπουργός που ανέλαβε μετά τον Καραμανλή δεν μιλούσε για έναν στρατηγικό εταίρο.

Ας θυμηθούμε την αλληλογραφία Αμερικανών διπλωματών από τα WikiLeaks. Η εξωτερική πολιτική του Κώστα Καραμανλή δεν τους ικανοποιούσε καθόλου. Πάντως το θέμα δεν ήταν μόνοι οι αγωγοί αλλά πολλά άλλα θέματα όπως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε το Κόσοβο, δεν άφηνε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ εξαιτίας του ονόματος, το Κυπριακό».

Οι δημιουργοί καταλήγουν λέγοντας πως το μυστήριο συνεχίζεται και οι Έλληνες έχουν πάρει στα σοβαρά το Σχέδιο Πυθία 1. «Θα υπάρξουν νέες λεπτομέρειες, θα σας κρατάμε ενήμερους».

Πηγή: reader.gr