+slo-gun

Oι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση του ΣτΕ

Oι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση του ΣτΕ

Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο Ν.Παππάς, να παραιτηθεί - Το Ποτάμι: Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας να απολογηθεί

Oι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση του ΣτΕ

Τα πυρά τους στην κυβέρνηση στρέφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήδη, τα βέλη επικεντρώνονται στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητούν την παραίτησή του. 

Το Ποτάμι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε από το Ποτάμι, που σχολίασε ότι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση». 

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: 

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.

Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο Νίκος Παππάς

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

 

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ ήρθε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα». 

«Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής τελικά αποδείχθηκε πόλεμος κατά του Συντάγματος. Η κυβέρνηση υπόλογη.» «Τελικά το μαύρο δεν το γλιτώσαμε. Μαύρο έπεσε στο νόμο Παππά. Όχι απο την κυβέρνηση αλλά απο το ΣτΕ» έγραψε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί νίκη του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.» έγραψε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

 

«Μεγάλη νίκη της συνταγματικής νομιμότητας και της προάσπισης των θεσμών και της δημοκρατίας μας και ήττα της κυβέρνησης!» έγραψε ο ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας

Το ΚΚΕ

Νωρίτερα, το απόγευμα, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, το ΚΚΕ είχε σχολιάσει για την αντιπαράθεση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες: 

«Το δίλημμα “συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος”, που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αντικειμενικά κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή, είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες. Και στο ζήτημα αυτό συναντιούνται όλοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

 
 

Best of internet