Το 49% των νέων ψηφίζει Χίλαρι

Gazzetta team
Το 49% των νέων ψηφίζει Χίλαρι
Έναντι 28% του αντιπάλου της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ

H υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον προηγείται μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων ηλικίας 18- 29 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει την στήριξη του 49% των πιθανών ψηφοφόρων έναντι 28% του αντιπάλου της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, ένα σημαντικά ευρύτερο προβάδισμα σε σύγκριση με εκείνο του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο που καταγράφουν τις προθέσεις των ψηφοφόρων όλων των ηλικιών επίσης δίνουν προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, αν και με μικρότερη διαφορά.

Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον, ενώ το 5% την υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν. Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο. Περισσότεροι από 1 στους 3 πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι του Τζόνσον είπαν ότι ενδεχομένως θα αλλάξουν γνώμη πριν από την 8η Νοεμβρίου, την ημέρα των Εκλογών.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, το 51%, περιγράφει ότι «νιώθει φόβο» για το μέλλον της Αμερικής, ενώ μόλις το 14% των 2.150 προσώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση.

Αυτό το αίσθημα του φόβου κυριαρχεί περισσότερο μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, αν και το 85% των Αφροαμερικανών ερωτηθέντων λέει πως πιστεύει πως «δέχεται επίθεση» στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

Το 62% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να θεωρεί πως οι σχέσεις μεταξύ των φυλετικών ομάδων στις ΗΠΑ θα επιδεινωθούν εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ.

Αντιθέτως το 22% πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των φυλετικών ομάδων στις ΗΠΑ θα επιδεινωθούν σε περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον και το 36% προβλέπει ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 7-17 Οκτωβρίου, έχει όριο στατιστικού λάθους στο ±3,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ