Γκάφα του υπουργείου Παιδείας με τα διδακτορικά των ΤΕΙ

Gazzetta team
Γκάφα του υπουργείου Παιδείας με τα διδακτορικά των ΤΕΙ
Στηλίτευσε ως απονομή ακαδημαϊκού έναν τιμητικό τίτλο.

«Γκάφα» του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές που μένει… πίσω λόγω αντιδράσεων και επανασυζητείται τώρα με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Αργά χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας «διαπίστωσε» ότι η αναγόρευση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλη Κορκίδη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά, δεν ...επιτρέπεται.

Και αυτό διότι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι θεσμικά και Ακαδημαϊκά Ανώτατα Ιδρύματα. Κατά τον νόμο ωστόσο τα ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να απονέμουν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα».

Η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ωστόσο δεν είναι τίτλος σπουδών, αλλά μια τιμητική διάκριση, ενώ, όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζ. Βριζίδης, το ίδρυμά του έχει προεδρικό διάταγμα από το 2009 το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να δίνει αντίστοιχους τίιτλους.

Πάντως, απο την πλευρά της η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κυρία Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρει ότι ο λόγος για την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης ήταν το να μην θεωρηθεί η αναγόρευση επίτιμου διδάκτορα απο το ΤΕΙ Πειραια, ως πρόκριμα για αποφάσεις σχετικά με το αίτημα τους να δίνουν διδακτορικούς τίτλους. Κάτι το οποίο θα μπορούσε άλλωστε να συνδεθεί με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές και όπως φαίνεται είναι πολύ μακριά ακόμη ως προοπτική για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

Σε καμία περίπτωση δε, όπως αναφέρει η κυρία Αναγνωστοπούλου δεν ήταν στόχος να θιγεί η δυνατότητα του συγκεκριμένου Ιδρύματος να αναγορεύει επίτιμους διδάκτορες ή ο ίδιος ο κ. Κορκίδης.

Κάτι που άλλωστε κάνουν και άλλα ΤΕΙ της χώρας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναγόρευση πριν από μερικά χρόνια σε επίτιμο διδάκτορα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου από το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Η αναγόρευση κ. Κορκίδη να σημειώσουμε έγινε παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και άλλων προσκεκλημένων.

Πάντως παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θοδωρής Δρίτσας, ενώ είχε προσκληθεί και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία και είχε ενημερωθεί για την εκδήλωση προ ημερών.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει και το θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών, λέγοντας ότι ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά. «Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς για την επιλογή τους να ακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα – προσέξτε με, δίδακτρα, δίδακτρα όμως που κατέβαλαν διότι πίστευαν και πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο η επένδυση στην Παιδεία. Και πράγματι ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά η οποία και θα αξιολογήσει την αξία του» είπε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ΤΕΙ Πειραιώς η ηγεσία του έμεινε άναυδη διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. «Κάθε ίδρυμα λειτουργεί με βάση τον νόμο και τις κανονιστικές διατάξεις που έχει, και εμείς έχουμε προεδρικό διάταγμα που αναφέρει ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων» λέει ο κ. Βριζίδης. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για το προεδρικό διάταγμα 164/2009 που ορίζει ότι η γενική συνέλευση του τμήματος μπορεί να αποφασίζει να προτείνει στο Συμβούλιο του ΤΕΙ την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα.


Πηγή: tovima.gr