Πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Εθνικό Θέατρο από το ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία

Gazzetta team
Πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Εθνικό Θέατρο από το ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία
«Δεν συντρέχει εισφοροδιαφυγή στο Εθνικό Θέατρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πρώτη κρατική σκηνή, σχετικά με το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον οργανισμό από το ΙΚΑ, για ανασφάλιστη εργασία.

Παράλληλα απαντώντας σε δημοσιεύματα «περί σύλληψης εργατών του Εθνικού Θεάτρου» χωρίς άδεια παραμονής στη χώρα, στα εργαστήρια του ΡΟΥΦ (στις 24/9) από περιπολικό της αστυνομίας, τονίζει ότι «το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ευθύνη εφόσον δεν έχει παραβιάσει καμία διάταξη εργατικής νομοθεσίας».

«Tο προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου - εργαζόμενοι αορίστου και ορισμένου χρόνου - διαθέτει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις στο βαθμό που απαιτείται (τόσο άδεια απασχόλησης όσο και άδεια παραμονής). Ως εκ τούτου, ουδείς εργαζόμενος στο Εθνικό Θέατρο απασχολείται χωρίς να διαθέτει, στο βαθμό που απαιτείται, τα νόμιμα δικαιολογητικά, τόσο για άδεια απασχόλησης όσο και για άδεια παραμονής στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο των 100.00 ευρώ που επιβλήθηκε στον οργανισμό από το ΙΚΑ, επειδή παραβίασε την ισχύουσα εργατική νομοθεσία (άρθρο 16 του νόμου 2874 του 2000), απασχολώντας εννέα ανασφάλιστους εργάτες στο ξήλωμα του σκηνικού της «Λυσιστράτης» στο Ηρώδειο (στις 24 Σεπτεμβρίου), η πρώτη κρατική σκηνή υποστηρίζει ότι «επί της ουσίας το επιβληθέν από το ΙΚΑ πρόστιμο στο Εθνικό Θέατρο (ΠΕΕ), δεν αφορά σε ανασφάλιστη εργασία, αλλά σε δήθεν παράλειψη υποχρέωσης του Εθνικού Θεάτρου να υποβάλει στο ΙΚΑ Κατάσταση Προσωπικού του και να τηρήσει αυτήν, υποχρέωση που δεν είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση το Εθνικό Θέατρο».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι αναγραφόμενοι στην εν λόγω Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ) «δεν τελούσαν σε κανενός είδους εξάρτηση από το Εθνικό Θέατρο, ώστε να συνιστούν από το νόμο προσωπικό, για το οποίο απαιτείται η γνωστοποίησή του στο ΙΚΑ -όπως νομίμως θα υποστηριχθεί στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί και στη διοίκηση του ΙΚΑ. Και τούτο διότι, ως αυτοαπασχολούμενοι είχε ο καθένας χωριστά συμφωνήσει με το Εθνικό Θέατρο το ύψος της αμοιβής του (με ή και χωρίς ΦΠΑ ανάλογα με το φορολογικό παραστατικό του καθενός) και το είδος του έργου που αναλάμβανε».

Πηγή: iefimerida.gr