Καταπληκτικό ρεπορτάζ: Οι ανήλικοι πρόσφυγες στις φυλακές του Βόλου (vid)

Gazzetta team
Καταπληκτικό ρεπορτάζ: Οι ανήλικοι πρόσφυγες στις φυλακές του Βόλου (vid)
Συγκλονιστική είναι η ταινία της Μαριάννας Οικονόμου για το Al Jazeera, με τίτλο "Τhe Longest Run". Αφηγείται τη ζωή των ανήλικων προσφύγων στις φυλακές.

Ενα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο φιλοξενεί το Al Jazeera, το οποίο επισκέφθηκε τις φυλακές και συνομίλησε με νεαρούς πρόσφυγες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήταν διακινητές και... πέρασαν παράτυπους μετανάστες από τα σύνορα της Ελλάδας.

Στο ρεπορτάζ της Μαριάννας Οικονόμου το οποίο είναι μια ταινία με τον τίτλο "The Longest Run", τονίζεται ότι από το 2015 και μετά, όλο και περισσότεροι νεαροί μετανάστες συνελήφθησαν από τους συνοριοφύλακες. "Σύντομα, οι φυλακές ανηλίκων γέμισαν με νεαρούς πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούσαν απελπισμένα να πείσουν τις Αρχές ότι εξαναγκάστηκαν, απειλήθηκαν ή εξαπατήθηκαν από τους διακινητές να μεταφέρουν ανθρώπους από τα σύνορα. Τα δικαστήρια γενικά αρνήθηκαν να τους πιστέψουν. Πολλά νεαρά αγόρια καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη, καθώς σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους οι διακινητές καταδικάζονται 10 χρόνια για κάθε άτομο που μετέφεραν. Πολλοί διακινητές, γνωρίζοντας τους σκληρούς νόμους, απέφευγαν να περάσουν οι ίδιοι τα σύνορα και εξανάγκαζαν νεαρά αγόρια να πλοηγήσουν τις βάρκες", τονίζει το Al Jazeera.

Τον Απρίλιο του 2014, εγκρίθηκε από τις ελληνικές Αρχές άδεια στην Μαριάννα Οικονόμου να τραβήξει πλάνα στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, οι οποίες είναι μόνο για αλλοδαπούς κρατούμενους. "Αποφάσισα να επικεντρωθώ στον Γιασίμ, έναν 17χρονο Γιεζίντι από το Βόρειο Ιράκ και στον Αλσαλέχ, έναν 18χρονο Κούρδο από το Κομπανί στη Συρίζα. Ο Γιασίμ είχε απειληθεί από έναν διακινητή ο οποίος του είπε ότι εάν δεν πλοηγούσε τη βάρκα με τους πρόσφυγες στον Εβρο, θα έπνιγε τον ξάδερφο του και τον νεαρό ανψιό του".

Συνεχίζοντας, το Al Jazeera περιγράφει τις δραματικές τηλεφωνικές συνομιλίες των νεαρών αγοριών με τις οικογένεις τους, "με γονείς που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, κάτω από την διαρκή απειλή βομβαρδιμών και επιδρομών από το ISIS. Οι γονείς μιλούν με τους έφηβους γιους τους οι οποίοι πήγαν στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια και κατέληξαν στην φυλακή. Οι νεαροί άκουγαν τους γονείς τους να τους λένε για ακόμη έναν φίλο τους που αποκεφαλίστηκε από το ISIS, για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και το πόσο σοβαρά άρρωστη ήταν η μάνα του Αλσάλεχ. Οι νεαροί προσπαθουσαν να τους παρηγορήσουν, λέγοντας ψέματα για το πόσο θα μείνουν φυλακισμένοι και επιβεβαιώνοντας τους ότι σύντομα θα είχαν δουλειά και θα τους φρόντιζαν".

Ωστόσο το Al Jazeera σημειώνει ότι τα παιδιά είναι "ευάλωτα, τρομοκρατημένα και μπερδεμένα. Κρατούνται σε μια χώρα όπου δεν μιλούν την γλώσσα και δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση, ξέρουν ότι πρέπει να λένε ψέματα στις μητέρες τους για πολλά χρόνια. Δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, δεν έχουν υποστήριξη, δεν έχουν λεφτά και δεν έχουν κανέναν να τους επισκεφθεί στις φυλακές. Ηταν μόνοι τους".

Η Μαριάννα Οικονόμου, τονίζει ότι ο νεαρός Γιασίμ βγήκε με αναστολή από τις φυλακές όπου πρέπει να επιλέξει είτε να περάσει παράνομα τα σύνορα είτε να επιβιώσει στην Αθήνα χωρίς χρήματα, στέγη και υποστήριξη από το κράτος. "Θα πρέπει είτε να βρει μια παράνομη δουλειά μέσα στην κρίση, είτε να μπει σε κάποια συμμορία, είτε να γίνει θύμα trafficking.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι Ελληνικές Αρχές το 2016 άρχισαν να καταλαβαίνουν την πολυπλοκότητα της διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και την ευάλωτη θέση των νεαρών προσφύγων, με αποτέλεσμα τόσο οι Συνοριοφύλακες όσο και το σύστημα Δικαιοσύνης να έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί και ευαίσθητοι σε περιπτώσεις που αφορούν νεαρούς πρόσφυγες.



Πηγή: thetoc.gr