Υπουργοί με συνδικάτα σε «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Gazzetta team
Υπουργοί με συνδικάτα σε «Κράμερ εναντίον Κράμερ»
Οι δηλώσεις Φωτίου κατά των δημοσίων υπαλλήλων κρύβουν κυβερνητική αλαζονεία ή σκοπιμότητα; Κυβερνητική επίθεση κατά των συνδικάτων από Πολάκη, Βερναρδάκη, Καμμένο.

Αφέλεια λόγω κυβερνητικής αλαζονείας ή σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από την επίθεση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Θ. Φωτίου κατά των δημοσίων υπαλλήλων όπως αυτή εκφράστηκε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ν. Σμύρνη; Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι «δεν κάνουν τίποτα και υπονομεύουν την κυβέρνηση» σημειώνοντας ότι μόνο το 25% στο υπουργείο της είναι νέοι «άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και με βοηθούν». Ένα ακόμη 25% που είναι διευθυντικά στελέχη, τους κατηγορεί ότι την υπονομεύουν. Κάποιοι μάλιστα, όπως λέει, στέλνουν από μόνοι τους εγκυκλίους για τις οποίες και η ίδια εκ των υστέρων, απορεί… «Αν δεν είχα νομικούς συμβούλους δίπλα μου, για αυτά που μου φέρνουν να υπογράψω θα πήγαινα φυλακή», έχει δηλώσει η αν. υπουργός Εργασίας η οποία δεν δίστασε λίγη ώρα αργότερα και αφού αντέδρασαν οι υπάλληλοι του υπουργείου με στάση εργασίας να κάνει λόγο – ως συνήθως -για αξιοποίηση αποσπασμάτων από το διαδίκτυο που δεν εκφράζουν την ουσία των λόγων της.

Η κ. Φωτίου έρχεται να τα βάλει με τους υπαλλήλους στο Δημόσιο μετά τις οργανωμένες επιθέσεις των αν. υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη, του αν. υπουργού Υγείας Π. Πωλάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου και εν τέλει του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης η συγκροτημένη επίθεση κατά των συνδικάτων που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα…προεόρτια ενόψει των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο. Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει – όπως φαίνεται- να απαξιώσει τα συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετά την υπαγωγή τους στο Υπερταμείο και την συσπείρωσή των εργαζομένων γύρω από τα σωματεία για την διενέργεια κινητοποιήσεων κατά των ιδιωτικοποιήσεων των φορέων, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση.

Στο «μάτι» της κυβέρνησης

ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα ένστολων και ΓΣΕΕ έχουν μπει στο μάτι της κυβέρνησης η οποία διαφαίνεται ότι δεν θα σταματήσει να τα βάζει ακόμα και με τα δικά της παιδιά- όπως είναι οι συνδικαλιστές στο Δημόσιο- προκειμένου να περάσει και την 2η αξιολόγηση και να νομοθετήσει αλλαγές στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο, με πρόσχημα την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επεισόδιο 1ο : Μαξίμου κατά ΓΣΕΕ.

Πως ξεκίνησε η κόντρα

Η κόντρα ξεκίνησε για το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, όπου η ΓΣΣΕ είχε λάβει θέση υπέρ του ΝΑΙ και της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2016 ο τότε γενικός γραμματέας συντονισμού κυβερνητικού έργου Χρ. Βερβαρδάκης με άρθρο του στο Left.gr καθώς και κύκλοι του Μαξίμου επιτέθηκαν στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο λέγοντας ότι μαζί με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν υπερασπιστεί το PSI. Από την πλευρά του ο Γ. Παναγόπουλος σε ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αντιμνημονιακούς που μετατράπηκαν σε …Μνημονιακούς. Με επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα και με τίτλο Απάντηση σε όσους κατασκευάζουν «εσωτερικούς εχθρούς» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, είχε δηλώσει (απαντώντας στις κριτικές του κ. Βερναρδάκη), ότι: «Η ΓΣΕΕ τα μνημονιακά χρόνια, προσπάθησε να συντονίσει τον αγώνα των συνδικάτων τα οποία όπως γνωρίζετε δεν είναι ενιαία, ούτε λειτουργούν ως κομματικοί μηχανισμοί για να ανταποκρίνονται – σύμφωνα με τις προσφιλείς σας διαδικασίες του συγκεντρωτισμού – αυτόματα στις αποφάσεις της τριτοβάθμιας οργάνωσης με το «πάτημα ενός κουμπιού…».

Επεισόδιο 2ο: Πολάκης VS ΠΟΕΔΗΝ

Στον χορό της αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα στον χώρο της Υγείας μπήκε πρόσφατα ο αν. υπουργός Π. Πολάκης. Ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στους συνδικαλιστές και σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγόρησε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για καθοδήγηση «από συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα». Ο κ. Πολάκης έφτασε στο σημείο να καταλογίσει στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι «δεν αποτελεί ντροπή να είσαι χειρουργός (και) αιμορροΐδων, αποτελεί όμως διπλή ντροπή να είσαι συνδικαλιστής μόνο της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροΐδες». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος είχε καταγγείλει (μιλώντας στο Σκάι) ότι το μόνο χειρουργείο που έχει γίνει στο νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι εκείνο στο οποίο πήρε μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για αφαίρεση αιμορροΐδων.

Επεισόδιο 3ο: Βερναρδάκης κατά ΑΔΕΔΥ

Ο αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης σε ανοιχτή επιστολή του στις 14 Σεπτέμβρη, τα βάζει με την ΑΔΕΔΥ γιατί δεν συμφώνησε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο το 2018. Χαρακτήρισε τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ γραφειοκράτες, ιστορικά αναλφάβητους και κυνικούς και απείλησε ότι θα κοπεί η κρατική χρηματοδότηση στην ΑΔΕΔΥ η οποία ...δεν υφίσταται. Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ οι πόροι της τριτοβάθμιας οργάνωσης προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων και μόνο που παρακρατούνται από τον μισθό τους με την συγκατάθεσή τους.

Εγκάλεσε δε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ γιατί δεν πήρε θέση, όπως υποστηρίζει, στο δημοσίευμα του ΣΕΒ που παρουσίαζε τεράστιο το ελληνικό δημόσιο και γιατί δεν τοποθετήθηκαν για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το 2018. Με ύφος που σίγουρα δεν ταιριάζει σε υπουργό που απευθύνεται σε εργαζόμενους στο Δημόσιο καταλήγει να απειλεί με διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα συνδικάτα και στην ΑΔΕΔΥ, η οποία όμως δεν υφίσταται στο Δημόσιο όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί επιστολή της ΑΔΕΔΥ στον αν. Υπουργό χτες στην οποία οι συνδικαλιστές του Δημοσίου εκφράζουν την έκπληξή τους για την καταγγελία ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν αντέδρασε στην απαίτηση του ΣΕΒ για μικρότερο κράτος κατά 150.000 εργαζόμενους. «Οφείλετε να αφήσετε τους άσφαιρους λεονταρισμούς για δήθεν μέτωπο κατά του ΣΕΒ, όταν η πολιτική που πειθήνια ακολουθείτε είναι μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που όχι μόνο βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου αλλά υπαγορεύεται από αυτούς» ανέφερε η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Συμπλήρωνε πάντως ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο τον ΣΕΒ και τον επικαλείται στον διάλογο για τα εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλιστικό νόμο, τον κατώτερο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητά μάλιστα και από όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν αυτή τη συμφωνία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, στο περιοδικό του ο ΣΕΒ αναίρεσε πολλά από αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησε στη σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση».

Επεισόδιο 4ο: Καμμένος κατά ενστόλων

Πριν από λίγο καιρό η μείωση των μισθών των ενστόλων αποτελούσε Casius Belli Για τον υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένο ακόμα και λόγο αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Μόλις χτες όμως άλλαξε …τροπάριο και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς για τα ειδικά μισθολόγια ανέφερε στο Twitter: «Προς ΠΟΑΣΥ. H ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σας έκοψε το 60%, ο Γεωργιάδης σας λέει "ενστόλους", εμείς παλεύουμε στο ΥΠΕΘΑ και για εσάς, δεν θέλετε οκ καλό δρόμο».
Επεισόδιο 5ο: Θεανώ κατά εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας.
Η κ. Φωτίου μετά τα γεμιστά και τις αναφορές της στους εργαζόμενους στις κοινωνικέ δομές αποκάλυψέ ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι τεμπέληδες και υπονομεύουν την κυβέρνηση. «Δεν κάνουν τίποτα και υπονομεύουν την κυβέρνηση», σημείωσε η κ. Φωτίου για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Εργασίας. Όπως ανέφερε μόνο το 25% στο υπουργείο της είναι νέοι «άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και με βοηθούν».

Ένα ακόμη 25% που είναι διευθυντικά στελέχη, τους κατηγορεί ότι την υπονομεύουν. Κάποιοι μάλιστα, όπως είπε, στέλνουν από μόνοι τους εγκυκλίους για τις οποίες και η ίδια εκ των υστέρων, απορεί… «Αν δεν είχα νομικούς συμβούλους δίπλα μου, για αυτά που μου φέρνουν να υπογράψω θα πήγαινα φυλακή», προσέθεσε. Η ΟΣΥΠΕ, σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Η κ. Φωτίου αφενός δεν νομιμοποιείται να καταφεύγει σε γενικευμένες διαπιστώσεις, αφετέρου έχει υποχρέωση να βρει και να εφαρμόσει τις κατάλληλες μεθόδους για να αξιοποιήσει/κινητοποιήσει το υφιστάμενο προσωπικό. Δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να λασπολογεί με αστήρικτες γενικεύσεις που προσβάλλουν το σύνολο των εργαζομένων στο Υπουργείο. Ας κατονομάσει η κ. Φωτίου, ποιοι την υπονομεύουν. Αν κάνουν κάτι παράτυπο ή παράνομο, ας λάβει τα νόμιμα και ενδεδειγμένα μέτρα. Και ας μη φλυαρεί ασύστολα στα ΜΜΕ λασπολογώντας μας».

Η Ομοσπονδία, μάλιστα, υποστήριζε πως «σε τελική ανάλυση, είναι όλοι τους και η κυβέρνηση συνολικά συνυπεύθυνοι για την «απρόσκοπτη» συνέχιση του καθεστώτος αδιαφάνειας, πελατειακής συναλλαγής και ρουσφετολογικών διαδικασιών που επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια». Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητούσε «την άποψη της κ. Υπουργού σχετικά με τις φήμες που την εμφανίζουν ως εμπνεύστρια νέων Ειδικών Γραμματειών, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, χωρίς καν να περιλαμβάνουν οργανικές μονάδες και οι οποίες προφανώς θα στελεχωθούν από …νέους Ειδικούς Γραμματείς (με μηνιαίο μισθό άνω των 3.500€) και σημαντικό αριθμό εξίσου παχυλά αμειβόμενων συμβούλων και συνεργατών!!!»

Πηγή: thetoc.gr