Προειδοποιεί ξανά η Διεθνής Αμνηστία ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών

Gazzetta team
Προειδοποιεί ξανά η Διεθνής Αμνηστία ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών
Η κωλυσιεργία και η απροθυμία των ευρωπαίων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την υποδοχή των προσφύγων έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η κωλυσιεργία και η απροθυμία των ευρωπαίων εταίρων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την υποδοχή των μεταναστών έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα όπου ο αριθμός των προσφύγων υπερβαίνει πλέον τους 60.000. Αυτή είναι διαπίστωση στην οποία οδηγεί η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό «αποτρόπαιες και μη ασφαλείς» συνθήκες στην Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι παρά την περσινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να υποδεχθούν στις χώρες τους πάνω από 120.000 πρόσφυγες, πολλές χώρες άνοιξαν τα σύνορά τους για λιγότερο από το 5% του αριθμού των ανθρώπων που είχαν πει ότι θα δέχονταν.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι και ο τίτλος της έκθεσης: «Μηνύματα από την Ελλάδα: Η ελπίδα μας πέθανε». Ακόμη πιο αποκαλυπτικές είναι και οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως σημειώνεται, με τους τρέχοντες ρυθμούς οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν 18 χρόνια για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών Στιβ Σάιμοντς, ο οποίος έκανε λόγο για «επονείδιστη» συλλογική αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών.

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει επειγόντως κατάλληλες συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες με τη στήριξη της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχονται, να εφαρμόσουν γρήγορες διαδικασίες για την επανένωση οικογενειών και να χορηγούν ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο με άμεσες ανάγκες.

Πηγή: thetoc.gr