«Πόκερ» για γερά νεύρα η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες (pics)

Gazzetta team
«Πόκερ» για γερά νεύρα η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες (pics)
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9 το πρωί της Τρίτης η διαδικασία για την δημοπρασία τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το βράδυ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9 το πρωί της Τρίτης η διαδικασία για την δημοπρασία τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το βράδυ σήμερα, Τετάρτη.

Με βάση τις εκτιμήσεις που βασίζονται στον χρόνο της διαδικασίαςφαίνεται να έχουν «κλειδώσει» οι δύο τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Αγνωστο παραμένει ποιοι είναι οι δύο νικητές όπως και το ύψος του τιμήματος.

H διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις εννιά χθες το πρωί και συνεχίζεται σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εκδοθεί κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται οι νικητές και το τελικό τίμημα κατακύρωσης της κάθε τηλεοπτικής άδειας, ή το σύνολο του τιμήματος και για τις τέσσερις άδειες συνολικά.

Παρά την έντονη -και εν πολλοίς ατεκμηρίωτη- φημολογία των τελευταίων ωρών, κανείς δεν διακινδυνεύει μια διαρροή τους νικητές, καθώς κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την μυστικότητα του διαγωνισμού, κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δαιδαλώδους διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως κυβερνητικές πηγές μέσω ΑΠΕ αναγκάστηκαν να διαψεύσουν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν και να τονίσουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Αυτό που κανείς βάσιμα μπορεί να εικάσει είναι πως ο υπόλοιπος διαγωνισμός θα επισπευσθεί, καθώς αφ' ενός οι ενδιαφερόμενοι έχουν πλέον εξοικειωθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα και αφ' ετέρου θέλουν να αποφύγουν την "βασανιστική" -και ίσως μειωτική- αναμονή και διαμονή στην ΓΓΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι 4 νέοι καναλάρχες θα γίνουν γνωστοί ταυτόχρονα, με μια κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Γι αυτό άλλωστε και κανείς από τους διαγωνιζόμενους δεν θα αποχωρήσει νωρίτερα -ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την άδεια- ώστε να μην παραβιαστεί η μυστικότητα.

Τέσσερις υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους ίδιους τουςιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία).

Τον Alpha εκπροσωπεί ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, το Star Channel, ο Κάρολος Αλκαλάι, την κυπριακή εταιρεία ο Πάνος Κυριακόπουλος και τον ΣΚΑΙ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Την παράσταση έκλεψαν οι εκπρόσωποι του Ant1 Θ. Κυριακού καιΣτρατής Λιαρέλης οι οποίοι προσήλθαν στη ΓΓΕΕ με σάκους Cocomat.

Όλοι πάντως μίλησαν με τα χειρότερα λόγια για για τη διαδικασία την οποία χαρακτήρισαν «ταπεινωτική» για τους συμμετέχοντες.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Οι διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών έχουν πέντε συνεργάτες του, ενώ στην είσοδο της ΓΓΕΕ άφησαν Η/Υ, κινητά, κάμερες και οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, θα κλειδωθεί και θα παραμείνει στο κτήριο μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης. Το υπόλοιπο προσωπικό της ΓΓΕΕ θα λάβει υποχρεωτική άδεια.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσέφερε 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου οι μετέχοντες να μπορούν να ξεκουραστούν στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας.

Επίσης, αγοράσθηκαν τρεις χημικές τουαλέτες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους διενέργειας της δημοπρασίας, ενώ για τη σίτιση των αντιπροσωπειών στο ισόγειο θα υπάρχει μπουφές με πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό ο οποίος ανάμεσα στα γεύματα θα μετατρέπεται σε μπουφέ-μπαρ, με καφέ, χυμούς και αναψυκτικά. Εννοείται πως ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για όσους θα είναι κλεισμένοι σε δωμάτια κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Το μενού έχει απ' όλα. Από καφέ, χυμούς, κέικ, κρουασανάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια, ποικιλία σάντουιτς μέχρι μοσχαράκι νουά, γεμιστό ρολό κοτόπουλο, μαριναρισμένο χοιρινό, μπριάμ λαχανικών φούρνου και σαλάτα, γεμιστό ρολό χοιρινό, μπιφτέκια, παστίτσιο, γεμιστά, διάφορα γλυκά και παγωτά.

Την όλη διαδικασία έχει αναλάβει εταιρεία catering έναντι 12.000 ευρώ η οποία θα πληρωθεί από τους συμμετέχοντες στην αδειοδοτική διαδικασία αφού έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος για να λάβουν μέρος.

Τι λέει ο κανονισμός

Οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι συνεργάτες τους, από τη στιγμή που πέρασαν την πόρτα της ΓΓΕΕ, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν μόνο όταν θα έχει δημοπρατηθεί και η τέταρτη τηλεοπτική άδεια.

Κάθε αντιπροσωπία είναι εξαμελής και δεν θα έρχεται σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες, θα είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένη. Για τον σκοπό αυτόν θα φιλοξενηθούν ανά δύο σε κάθε όροφο.

Κάθε αντιπροσωπία κατά την προσέλευσή της παρέλαβε καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της που ήταν διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Το αντίστοιχο χρώμα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους, οι οποίες σφραγισμένες θα καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή.

Τις σφραγισμένες προσφορές θα μεταφέρουν άνδρες ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και δύο δικαστικοί επιμελητές.

Τα δωμάτια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο αγοράστηκε γι αυτόν τον σκοπό και κόστισε 15.000 ευρώ. Στους κοινόχρηστους χώρους και στους διαδρόμους που συνδέουν τις εννέα αίθουσες που θα βρίσκονται τα «στρατηγεία» των υποψηφίων, θα υπάρχουν κάμερες.

Ποιά είναι τα μέλη της επιτροπής που θα ανακηρύξει τους "νικητές"

Την ευθύνη για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, έχει η Ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, η οποία θα ελέγξει και θα κρίνει τις προσφορές των ενδιαφερομένων και εν τέλει θα αποφασίσει για το ποια από τα 8 σχήματα θα αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα «κλειδιά» της Επιτροπής έχει ο Δρ. Χρήστος Δουληγέρης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής. Ο κ. Δουληγέρης, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και τα MS, MPhil και PhD από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο University of Miami, ΗΠΑ. Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου του Ηλεκτρονικώς Επιχειρεί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τέλος, ο κ. Δουληγέρης έχει πλούσιο βιογραφικό σε ακαδημαϊκές και επιστημονικές δημοσιεύσεις, σχετικά με τον τομέα της Πληροφορικής και τον Επικοινωνιών.

Αναπληρωτής του κ. Δουληγέρη τοποθετήθηκε ο Φάνης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών.

Τον σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος διεξαγωγής της δημοπρασίας έχει αναλάβει η εταιρεία Singular Logic, με κόστος 39.900 ευρώ.

Τι θα γίνει με όσους δεν εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Λέγεται πως εάν πχ ο Ant1 δεν εξασφαλίσει άδεια, θα διεκδικήσει άδεια θεματικού καναλιού ως αμιγώς ψυχαγωγικό κανάλι, ενώ ο ΣΚΑΙ θα διεκδικήσει ανάλογη άδεια ως αμιγώς ενημερωτικός σταθμός.

Σενάρια ακούγονται για τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Alpha του Δ. Κοντομηνά και της Dimera Media Investments Ltd συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη ή για την κυπριακή ITV CP και τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ, μητρική του Star Channel σύμφωνα με το οποίο η πρώτη είναι το διάδοχο σχήμα της δεύτερης. Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και για τις σχέσεις της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ, συμφερόντων Βρυώνη και της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, του Β. Μαρινάκη.

Όπως είναι φυσικό τα σενάρια για τους νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο παίρνουν και δίνουν. Και ιδίως για τους Β. Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Η ενασχόληση μάλιστα των δύο παντοδύναμων οικονομικά επιχειρηματιών με δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα (ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ) και η σχετική κόντρα τους προσδίδουν και μία αθλητική και συνεπώς κοινωνική-γεωπολιτική (Βορράς-Νότος) εσάνς στη «διαμάχη» τους.

Ανάλογα είναι και τα σενάρια για το Mega, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εκτός διαδικασίας. Το brand name του όμως, η πλούσια ταινιοθήκη του και η πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων στο χώρο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αγνοηθούν.

Για τον δημοσιογραφικό κόσμο βέβαια κρίσιμος παράγοντας είναι οι θέσεις εργασίας των καναλιών που δεν θα λάβουν μία από τις πολυπόθητες νέες άδειες. Κι αυτό μετά την αφοπλιστική δήλωση κυβερνητικών στελεχών ότι "τώρα υπάρχουν 2.600 θέσεις εργασίας, τα 4 κανάλια εγγυώνται 1.600 θέσεις".

"Πόλεμος" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό

«Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχει πολιτικό ζήτημα: καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τη ΝΔ να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, σημειώνοντας, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέπεσε σε αντιφάσεις με όσα δήλωσε. «Είναι διαβλητή η θέση της ΝΔ για το μέλλον των αδειών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν η ΝΔ ακυρώσει το διαγωνισμό σε αυτούς που έχουν πληρώσει για άδειες, θα δώσει λεφτά πίσω; Να το πει στον ελληνικό λαό», τόνισε στο Βήμα FM.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι σε 90 ημέρες μετά το διαγωνισμό η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες. «Αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό θα ήταν άδικο για όσους πλειοδότησαν σε αυτόν», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για "γκρίζο καθεστώς" χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης.

«Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο. Επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση μας:

1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων
  • Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια
  • Ενιαίο τίμημα άδειας.


Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης. Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

Λευτέρης Κρέτσος: Να αφήσουμε το θέμα των θεματικών

«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». «Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.

Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.

Εκπληκτα παρακολουθούν το διαγωνισμό τα διεθνή ΜΜΕ

Τουλάχιστον επιφυλακτικό για τις εξελίξεις όσον αφορά την ανάθεση των τηλεοπτικών αδειών και τον διαγωνισμό δημοπράτησης είναι το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, το οποίο χαρακτηρίζει την διαδικασία ως μια ‘’εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση’’. Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι New York Times.

Σε δημοσίευμα του, το AFP τονίζει χαρακτηριστικά:

"Οκτώ υποψήφιοι είναι κλειδωμένοι χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο: Στην Ελλάδα ξεκίνησε μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα με την προκήρυξη σχετικά με την ανάθεση των τεσσάρων εθνικών αδειών εκπομπής σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Μετά από μια πρώτη επιλογή, οκτώ ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων μεγάλων καναλιών με εξαίρεση το υπερχρεωμένο Mega, μάχονται για να κερδίσουν άδεια εκπομπής για 10 χρόνια, με αρχική προσφορά τα 3 εκατομμύρια ευρώ".

Όπως αναφέρει το AFP, "τα αποτελέσματα αυτά είναι το αποκορύφωμα μιας μεταρρύθμισης που επιθυμεί η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την ηθικοποίηση και τον εξορθολογισμό του οπτικοακουστικού τομέα, που επί δεκαετίες χειριζόταν μία ομάδα ολιγαρχών μετρημένων στα δάκτυλα... Μία κίνηση που έρχεται να βάλει τέλος στην οικονομική αδιαφάνεια του παρελθόντος που ήταν ανεκτή από την πολιτική τάξη. Η πρόθεση όμως αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα αμφισβητείται έντονα από την δεξιά αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει τα ΜΜΕ που είναι κυρίως εχθρικά προς αυτή".

"Έξι από τις οκτώ ομάδες που συμμετέχουν στην δημοπρασία προσπάθησαν επίσης να μπλοκάρουν την διαδικασία αλλά απορρίφθηκαν από το ελληνικού Συμβούλιο της Επικρατείας", προσθέτει το δημοσίευμα.

New York Times: Τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο ή έλεγχος των ΜΜΕ;

Στο θέμα αναφέρονται και οι New York Times, οι οποίοι τονίζουν:

''Οι άδειες δίνονταν χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη. Οι επιχειρήσεις των Media πολλαπλασιάστηκαν και το χάος δημιούργησε εκατοντάδες εκατομμύρια χρεών και «προσκάλεσε» την αδικαιολόγητη επιρροή των τραπεζών, των βαρόνων των media, στις διαδοχικές κυβερνήσεις.

Τώρα η κυβέρνηση στην οποία ηγείται ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι θέλει να καταστείλει αυτό που χαρακτηρίζει ως τρίγωνο της διαπλοκής, με τη δημοπράτηση ενός περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών.

Είτε αυτή η προσπάθεια αντιμετωπιστεί ως ενέργεια να μπει τάξη, είτε ως μία ακόμη προσπάθεια ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει το τοπίο στα media, έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη''.

Σε άλλο σημείο του άρθρου της, η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου ο οποίος υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή πηγαίνει τη χώρα ''15 - 20 χρόνια πίσω'', αλλά και του καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Στέλιου Παπαθανασόπουλου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

''Η ένταση όλη προκλήθηκε επειδη η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει ένα τακτικό προβάδισμα. Θέλει να συντρίψει την διαπλοκή, αλλά εν τέλει θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής''.

Στέλεχος ΝΔ στη Le Monde: Ο Τσίπρας είπε ότι θέλει να τελειώσει την diaploki, αλλά ήθελε να κλείσει το Mega

Στη διαδικασία αναφέρεται και η γαλλική Le Monde, στην οποία στέλεχος της ΝΔ τονίζει ότι ‘’ο Τσίπρας είπε ότι θέλει να βάλει τέλος στην "diaploki", αλλά στην ουσία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα ΜΜΕ που δεν συμφωνούν μαζί του», αναφορικά με το Mega.

Der Standard: ‘’Ο Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στα 25 χρόνια παρανομίας’’

Για την αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", o Αλέξης Τσίπρας, θέλει να βάλει τέλος στα 25 χρόνια παρανομίας" στο τηλεοπτικό τοπίο.

«Τα δωμάτια είναι σφραγισμένα και ελέγχονται από κάμερες. Εννέα ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εθνικών τηλεοπτικών σταθμών συμμετέχουν στη δημοπρασία που άρχισε σήμερα στην Αθήνα. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να βάλει τέλος στα 25 χρόνια παρανομίας λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τα χρήματα για να καλύψει τους στόχους των πιστωτών. Διακόσια δέκα εκατομμύρια ευρώ για άδειες δέκα ετών ήταν κάποτε μια εκτίμηση του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τη διάρκεια της μακράς σύγκρουσης με τους δανειστές το 2015. Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, οι βαρόνοι της τηλεόρασης θα κληθούν να βάλουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη στη διάρκεια της δημοπρασίας. Η αρχική τιμή είναι τα τρία εκατομμύρια ευρώ αλλά μπορεί να φθάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μόνο τέσσερις άδειες θα χορηγηθούν».

‘’Αμφιλεγόμενη η δημοπρασία’’, λέει ελβετικό πρακτορείο

"Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στην Αθήνα την Τρίτη μία δημοπρασία για τη χορήγηση αδειών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα πρέπει στο μέλλον να είναι μόνο τέσσερις αντί για επτά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας", επισημαίνει το ελβετικό οικονομικό site, finanzen.ch, το οποίο επικαλείται και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA.

"Η διαδικασία αυτή που διενεργείται υπό κρατική εποπτεία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες. Οι οκτώ υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων εφοπλιστών και εργολάβων, πρέπει να απομονωθούν από τον έξω κόσμο παραμένοντας στα γραφεία της Γενικής Γραμματεία Ενημέρωσης στη διάρκεια της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια χρήσης είναι τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι δημοσιογράφοι εκφράζουν φόβους ότι εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν με το κλείσιμο ορισμένων ιδιωτικών καναλιών. Ολόκληρη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχική συμπεριφορά. Ο Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυμέσων που να είναι πιο κοντά του από πολιτικής άποψης, όπως ειπώθηκε από τους Συντηρητικούς", επισημαίνει η ιστοσελίδα "finanzen.ch".

Πηγή: thetoc.gr