Γιατί η ΝΔ άλλαξε στάση για τις τηλεοπτικές άδειες

Gazzetta team
Γιατί η ΝΔ άλλαξε στάση για τις τηλεοπτικές άδειες
Η ΝΔ πλέον μεταδίδει ότι δεν θα αναγνωρίσει μεν το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά δεν θα πάρει πίσω τις άδειες και απλά θα ανοίξει το παιχνίδι.

Μια ποιοτική διαφοροποίηση επήλθε για τη Ν.Δ. εν μέσω της μεγάλης μάχης για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, καθώς ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες μετέδιδαν όλα τα κορυφαία στελέχη της ότι θα πάρουν πίσω τις άδειες, την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας άλλαξε στάση: πλέον η Ν.Δ., μετά από έντονο παρασκήνιο και πολλές οχλήσεις από πολλές πλευρές, μετέβαλλε τη στάση της. Η ηγεσία της πλέον μεταδίδει ότι η Ν.Δ. δεν θα αναγνωρίσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά δεν θα πάρει πίσω τις άδειες και απλά θα ανοίξει το παιχνίδι και σε άλλους παίκτες.

Τι σημαίνει αυτό; Η αξιωματική αντιπολίτευση που εκτέθηκε κατά πολλούς με αναφορές ότι «θα πάρουμε πίσω τις άδειες» και δεν μπορούσε να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα και τι θα γίνει με τα χρήματα που έδωσαν οι υποψήφιοι καναλάρχες, προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και η γραμμή της είναι πλέον για άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με μια εκδοχή ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δέκτης πολλών παραπόνων από συγκεκριμένους παίκτες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και από τη γραμμή της πλήρους άρνησης μετατοπίστηκε η Ν.Δ. σε πιο ρεαλιστική οδό.

Υπάρχει όμως και άλλη μια πληροφορία, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται στα μέσα του φθινοπώρου να αποφασίσει το άνοιγμα της…αγοράς και γι’ αυτό και η Ν.Δ., έχοντας προφανώς κατά ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές και οικονομικούς παράγοντες, εσωτερική πληροφόρηση από κύκλους της δικαιοσύνης, μετέβαλλε τη στάση της ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτή του διοικητικού δικαστηρίου.

Θα αναδείξει την καθεστωτική νοοτροπία της Κυβέρνησης αναφέροντας ως παραδείγματα τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από στελέχη της κυβέρνησης και τον διαγωνισμό παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κίνηση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου να εμφανιστεί την παραμονή της έναρξης της δημοπράτησης και να μιλήσει για το άνοιγμα της αγοράς μόνο τυχαία δεν ήταν. Η Ν.Δ. έχει αποφασίσει, όπως λένε, να αναδείξει την καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης και τρανταχτό παράδειγμα είναι κατά την ίδια ο διαγωνισμός- παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μ.Μ.Ε. χτίζοντας «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες και εξακολουθεί να μεταδίδει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

Με βάση την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. η κυβέρνηση θέλει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μονοπώλιο ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ κεντρικά της στελέχη αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έχει βγάλει απόφαση, επομένως ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να εκπέσει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές, ότι ο νόμος Παππά, θα καταργηθεί από την ίδια, γιατί θεωρεί ότι είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου και άρα δεν αναγνωρίζεται. Όμως, βάζει τη νέα εκδοχή ότι οι άδειες δεν θα ανακληθούν. «Εμείς θα ανοίξουμε την αγορά. Επειδή λέμε, ότι (ο αριθμός 4) έχει αυθαιρέτως καθοριστεί, θα ανοίξει η αγορά. Αφού το τηλεοπτικό φάσμα το επιτρέπει αυτό, για να μπουν και άλλοι σταθμοί, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, να είναι γνωστή και απόλυτα διαυγής η προέλευση των χρημάτων, να υπάρχει ένα τίμημα εισόδου, γιατί για μας, αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, είναι μια γκρίζα διαδικασία» μεταδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: thetoc.gr