Η Γερμανία δεν θα δεχθεί παραπάνω από 300.000 πρόσφυγες

Gazzetta team
Η Γερμανία δεν θα δεχθεί παραπάνω από 300.000 πρόσφυγες
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) η Γερμανία θα δεχθεί φέτος 250 με 300 χιλιάδες πρόσφυγες.

Με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να καρκινοβατεί και τις χώρες του Βίζεγκραντ να αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στη Γερμανία το θέμα είναι πρώτο στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag προέβλεψε ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 300.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες τους οποίους θα υποδεχθεί η Γερμανία φέτος.

«Προετοιμαζόμαστε για 250.000 ως 300.000 πρόσφυγες αυτή τη χρονιά», είπε ο Βάιζε, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν ο αριθμός των αφίξεων είναι μεγαλύτερος, η υπηρεσία του θα πιεστεί, αλλά επέμεινε πως δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο σενάριο, αφού αντιθέτως προβλέπει ότι οι αφίξεις θα είναι λιγότερες από 300.000 φέτος.

Σύμφωνα με τον Βάιζε, η Γερμανία υποδέχθηκε πέρυσι λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ' ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί είχαν καταγραφεί δύο φορές, ενώ άλλοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλα κράτη.

«Θα παρουσιάσουμε τον ακριβή αριθμό σύντομα, αλλά είναι βέβαιο ότι πέρυσι ήλθαν στη Γερμανία λιγότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της BAMF.

Η κυρίαρχη άποψη στη Γερμανία μέχρι τώρα ήταν πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποδέχθηκε πέρυσι πάνω από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατά τον Βάιζε, θα χρειαστούν αρκετός καιρός και πολλά χρήματα για να ενταχθούν οι νεοαφιχθέντες στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το 70% των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα είναι σε θέση να εργαστεί, αλλά υπενθύμισε πως η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα εξαρτάται από τα επιδόματα του γερμανικού δημοσίου μέχρι να καταφέρει να βρει απασχόληση.

Ο Βάιζε πρόσθεσε πως υπολογίζει ότι περίπου το 10% των νεοαφιχθέντων διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ το 40% δεν έχει κάποιο επίσημο τίτλο σπουδών, αλλά διαθέτει πρακτική εργασιακή εμπειρία.


Πηγή: thetoc.gr