Απειλές Στεφανάκου κατά ΜΜΕ και αστυνομίας μετά την αποφυλάκισή του

Gazzetta team
Απειλές Στεφανάκου κατά ΜΜΕ και αστυνομίας μετά την αποφυλάκισή του
«Για ανακριβή σχόλια και συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε τσούλες της δημοσιογραφίας και κάποιες τσούλες της ασφάλειας», κάνει λόγο ο Στεφανάκος.

Με μια σκληρή δήλωση ο πρόσφατα αποφυλακισθείς Βασίλης Στεφανάκος επιτίθεται σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς για όσα γράφτηκαν σχετικά με την αποφυλάκισή του.

«Για ανακριβή σχόλια και συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε τσούλες της δημοσιογραφίας και κάποιες τσούλες της ασφάλειας», μιλά στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην βαρυποινίτης, Βασίλης Στεφανάκος. Κάνει λόγο επίσης για λιβελογραφήματα που ήταν μεθοδευμένα.

Ο Βασίλης Στεφανάκος αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι καταδίκες του πιο γνωστού βαρυποινίτη

Πρόκειται για τον πιο γνωστό βαρυποινίτη της χώρας μας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην εντυπωσιακή απόδραση με ελικόπτερο του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού ανέπτυξε σχέσεις με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που σε παλιότερη ανακοίνωσή τους έγραφαν: «Τη φιλία αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δεν χωράει σε ταμπέλες ‘τρομοκρατών’ ή ‘ποινικών’ που μας αποδίδουν τα δικαστήρια και τα δημοσιεύματα».

Η σύλληψή του Στεφανάκου είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008 στο Χαϊδάρι. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας διέρρευσαν τότε σε επίορκους αστυνομικούς που φέρονταν να συνεργάζονται μαζί του ότι θα παρακολουθούν κηδεία συγγενικού του προσώπου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Στεφανάκος να χαλαρώσει τα μέτρα ασφαλείας του και έτσι οι αστυνομικοί να καταφέρουν να τον συλλάβουν χωρίς αντίσταση κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.
Την περασμένη εβδομάδα οι πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν για εκείνον, γεγονός το οποίο ήταν γνωστό τόσο στο περιβάλλον του Βασίλη Στεφανάκου όσο και στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις του.

«Ο πελάτης μου αποφυλακίστηκε μετά από την εφαρμογή του νόμου 4322, όπως και τόσοι άλλοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με την εφαρμογή του ίδιου νόμου», λέει στον «ΕΤ» ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος του Βασίλη Στεφανάκου.

Πρόκειται για το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο οποίος έχει προκαλέσει στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις ευνοϊκές διατάξεις που προσφέρει αποφυλακίζονται ποινικοί με σοβαρές καταδίκες. «Βέλη» εναντίον του νόμου εξαπολύουν κατά καιρούς –ανεπίσημα- και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι παρατηρούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις συλλαμβάνουν για εγκληματικές πράξεις άτομα, που αποφυλακίστηκαν χάρη στον ν. 4322. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει και άλλοι υπουργοί Δικαιοσύνης που είχαν προβεί σε ρυθμίσεις για πρόωρες αποφυλακίσεις αλλά μόνο για έγκλειστους που εξέτιαν ποινές μέχρι και 10 έτη φυλάκισης, περιορισμός που έπαψε να ισχύει.

Υπάρχουν, ωστόσο, σωφρονιστικοί υπάλληλοι που χαρακτηρίζουν ως «αναπόφευκτο» το νόμο, διότι «είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των φυλακών όσο δεν κατασκευάζονται καινούργια σωφρονιστικά ιδρύματα».

Ο επίμαχος νόμος του 2015 -πέραν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες ,ανήλικους και χρήστες ναρκωτικών- καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων. Προβλέπεται η απόλυση υπό όρο με την συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη καθώς και η μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Επίσης μειώνεται υπό προϋποθέσεις το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό όρο των κρατουμένων με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο ν. 4322 τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε, όμως, να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Έτσι, ο Βασίλης Στεφανάκος μπόρεσε να κάνει χρήση της εφαρμογής του νόμου.

Πηγή: thetoc.gr