Ο Ρέντσι έκανε εκκαθαρίσεις α λα Ερντογάν στην ιταλική ραδιοτηλεόραση

Gazzetta team
Ο Ρέντσι έκανε εκκαθαρίσεις α λα Ερντογάν στην ιταλική ραδιοτηλεόραση
Σε εκκαθαρίσεις και σαρωτικές αλλαγές που θυμίζουν... Ερντογάν, προχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην ιταλική ραδιοτηλεόραση.

Παράλληλα φρόντισε να απομακρύνει από τις κομβικές και επιτελικές θέσεις σημαντικούς δημοσιογράφους. Σημαντική και δύσκολη η απομάκρυνση της Μπιάνκας Μπερλινγκουέρ η αποχώρηση της οποίας από το Rai Tre δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η πιο γνωστή παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης άσκησε σκληρή κριτικής για τα όσα συνέβησαν στην δημόσια τηλεόραση: Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εντονότατες πιέσεις από πάνω, αδέξιες και χυδαίες επιθέσεις από υψηλά ιστάμενους κύκλους της πολιτικής. Το δελτίο μας όμως άντεξε (…)», είπε καθώς από το 2009 η ίδια είναι διευθύντρια των ειδήσεων του καναλιού.

Την ίδια «τύχη» με αυτήν της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου είχαν και άλλοι δημοσιογράφοι που δεν «συμμορφώνονταν» με τη γραμμή που ήταν η ενδεδειγμένη από την κυβέρνηση.

Οι επικριτές της κυβέρνησης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτές τις αλλαγές στα ραδιοτηλεοπτικά πρόσωπα ως «Ρεντσισμό», ενώ πράλληλα επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό ο Ματέο Ρέντσι επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η επιχείρηση κάθαρσης στα ΜΜΕ έρχεται λοιπόν να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτό τον στόχο, εκτιμούν οι ίδιοι. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει η κυβέρνηση στα δημόσια ΜΜΕ ενώ κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο Κάρλο Φρετσέρο ένα τα πιο γνωστά τηλεοπτικά ονόματα στην Ιταλία, ξεκίνησε την καριέρα του από ιδιωτικό σταθμό ιδιοκτησίας τυ πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, ενώ συνέχισε την πορεία του στη Ράι, που σημείωσε τεράστια επιτυχία σε ότι κι αν έκανε.

Όταν στην εξουσία ανέβηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο ίδιος αποπέμφθηκε, ωστόσο συνέχιζε να αγωνίζεται για μια ανεξάρτητη ενημέρωση: «Ο Ρέντσι επιδιώκει την απόλυτη ευθυγράμμιση σε όλη τη RAI. Αυτό δεν υπήρχε ούτε επί εποχής Μπερλουσκόνι. (…) Ο Ρεντσισμός εξελίσσεται σε δικτατορία», είπε ο γνωστός δημοσιογράφος στο μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο LA 7.

Να σημειώσουμε, τλος, πως από την αποχώρηση της Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ από την δημόσια τηλεόραση, οι πρώτες φήμες την θέλουν να είναι η βασική αντίπαλος του Ματέο Ρέντσι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε συνδυασμό με την επιθυμία των Ιταλών να εκλεγεί και να αναλάβει τα ηνία της χώρας μια γυναίκα.

Πηγή: iefimerida.gr