+slo-gun

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζουν τον Τραμπ επικίνδυνο

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζουν τον Τραμπ επικίνδυνο

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζουν τον Τραμπ επικίνδυνο

"Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών, και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου", αναφέρεται στη δήλωση.  

Πενήντα εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, μεταξύ τους και ένας πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), δήλωσαν χθες ότι ο υποψήφιος του κόμματος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στερείται προσόντων για να ηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισαν ότι θα αποδειχθεί "ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία".

Η γραπτή δήλωση αποτελεί την πιο πρόσφατη απόρριψη της υποψηφιότητας του Τραμπ από παλαίμαχους Ρεπουμπλικανούς με εμπειρία στην εθνική ασφάλεια, και ήταν εντυπωσιακή για την δριμύτητα της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε.

"Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών, και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Φαίνεται να στερείται βασικών γνώσεων και πίστης που αφορούν το σύνταγμα των ΗΠΑ, τους αμερικανικούς νόμους και τους αμερικανικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεξιθρησκεία, η ελευθερία του τύπου, και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη", αναφέρεται στη δήλωση.

"Από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ στερείται προσόντων να γίνει πρόεδρος και κυβερνήτης των ενόπλων δυνάμεων", αναφέρεται στη δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτα στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας New York Times. "Συγκεκριμένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει επικίνδυνο πρόεδρο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική και την ευημερία της χώρας μας", πρόσθεσε.

"Κανένας από εμάς δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ", τονίζεται στη δήλωση, η οποία σημείωσε επίσης ότι μερικοί από τους υπογράφοντες έχουν επίσης αμφιβολίες και για την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Όπως αναφέρει η επιστολή, "Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί Αμερικανοί είναι βαθιά απογοητευμένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ανικανότητά της να επιλύσει επείγοντα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Ξέρουμε επίσης ότι πολλοί έχουν αμφιβολίες για τη Χίλαρι Κλίντον, όπως και πολλοί από εμάς. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί απάντηση στις τρομακτικές προκλήσεις της Αμερικής και σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο Λευκό Οίκο θα ήταν ο πιό απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία".

Οι συνυπογράφοντες, μερικοί από τους οποίους συνεργάστηκαν με πάνω από έναν Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, είναι ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν (ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας/NSA), ο πρώην γενικός γραμματέας της Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ, ο πρώην διευθυντής Εθνικής Πληροφόρησης Τζον Νεγκροπόντε, και δύο πρώην εμπορικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, η Κάρλα Χιλς και ο Ρόμπερτ Ζέλικ.

Τη δήλωση υπέγραψαν επίσης πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας οι οποίοι σχεδίασαν και επέβλεψαν την αμερικανική εισβολή του Ιράκ το 2003. Ο Τραμπ έχει ασκήσει δριμεία κριτική για την επιχείρηση του Ιράκ, ωστόσο όταν ο παραγωγός ραδιοφώνου Χάουαρντ Στερν τον ρώτησε το 2002 εάν υποστήριζε την προοπτική εισβολής του Ιράκ, ο Τραμπ είχε πει ότι μάλλον συμφωνούσε.

Η δήλωση συντονίστηκε από τον Φίλιπ Ζέλικοου, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής σύμβουλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

"Η επιστολή αυτή έχει υπογραφεί από εκείνους που παραμένουν στην διεθνιστική πτέρυγα του κόμματος. Πολλοί ήταν πρώην σύμβουλοι υποψηφίων που έχασαν στη μάχη των προκριματικών με τον Τραμπ", είπε ο Μπράιαν Κέιτουλις, ερευνητής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο και σύμβουλος στην εκλογική ομάδα της Κλίντον.

"Λέγοντας ότι ο Τραμπ στερείται προσόντων να γίνει κυβερνήτης των ενόπλων δυνάμεων είναι σκληρό, αλλά το να επιβεβαιώνει κιόλας ότι στερείται τού χαρακτήρα και της κατανόησης των βασικών μας αξιών είναι απίστευτο, όντως", είπε ο Τόμι Βίτορ, πρώην εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. "Εν τέλει, όμως, το θεωρώ απίθανο να επηρεάσει πολλούς ψηφοφόρους, αλλά θα μπορούσε να δώσει κάλυψη σε Ρεπουμπλικανούς μέλη του Κογκρέσου και δωρητές οι οποίοι θέλουν να κόψουν τα σκοινιά και να ξεχάσουν τον Τραμπ".

Πηγή: protothema.gr

Best of internet