Τα ασυνόδευτα παιδιά στο Αιγαίο έχουν το φύλακα-άγγελό τους

Gazzetta team
Τα ασυνόδευτα παιδιά στο Αιγαίο έχουν το φύλακα-άγγελό τους
Η ΜΕΤΑδραση είναι η οργάνωση η οποία στηρίζει με το έργο της τα παιδιά-πρόσφυγες που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου.

Η απίστευτη δοκιμασία που βιώνουν καθημερινά εδώ και καιρό, χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο για εκείνους και τις οικογένειές τους, έχει κινητοποιήσει φορείς και οργανώσεις, που, συνδράμουν με τη βοήθεια των πολιτών, στην ενίσχυση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, ρουχισμό και τρόφιμα.

Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι η ΜΕΤΑδραση η οποία στηρίζει με το έργο της τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για παιδιά τα οποία είτε χωρίστηκαν ή έχασαν τους γονείς τους στο ταξίδι, είτε ταξίδευαν μόνα.

Η ΜΕΤΑδραση έχοντας αναπτύξει ένα πρότυπο σύνολο δράσεων για τη στήριξη και την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, μεριμνά και για την προσωρινή φιλοξενία τους σε ασφαλή και κατάλληλο για την ηλικία τους διαμορφωμένο χώρο. Εχει δημιουργήσει για το σκοπό αυτό Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, προσφέροντας παράλληλα και ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να βρεθεί μια θέση για αυτά σε μόνιμο ξενώνα φιλοξενίας.

Στην πρόεδρο της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά απονεμήθηκε πρόσφατα το βραβείο «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2015, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο υποψήφιους για την εξέχουσα αφοσίωσή τους στην προώθηση της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΜΕΤΑδραση έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω της σημαντικούς υποστηρικτές για τον σκοπό που αγωνίζεται οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες της και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον η οποία «υιοθέτησε» τις ανάγκες της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας της Οργάνωσης στη Λέσβο, αναλαμβάνοντας να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε χυμούς και νερό, για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Παράλληλα, ενίσχυσε με σχολικά είδη και προϊόντα τη νέα Δομή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Σάμο, ενώ εξετάζει τις δυνατότητες υποστήριξης ευρύτερων δράσεων στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.


Πηγή: thetoc.gr