Τουρκία: Τα tweets οπαδών του Γκιουλέν προανήγγειλαν το πραξικόπημα;

Gazzetta team
Τουρκία: Τα tweets οπαδών του Γκιουλέν προανήγγειλαν το πραξικόπημα;
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν και σημερινός ορκισμένος εχθρός του, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι ο υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα - Όμως, αλλά μαρτυρούν οι αναρτήσεις οπαδών του στο Twitter

Αμέσως μετά το τέλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν, έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι αυτός είναι ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Όμως, στενοί συνεργάτες και οπαδοί του 75χρονου Τούρκου, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ή τουλάχιστον, αφήνουν να εννοηθεί, ότι κάτι θα συνέβαινε γύρω στις 16 Ιουλίου στην γειτονική χώρα και αυτό, μέσω αναρτήσεών τους στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Emre Uslu, ακαδημαϊκός και οπαδός του Γκιουλέν, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, γράφει σε ένα tweet: «Για όποιον θέλει να πληρώσει το εισιτήριο μου, μπορεί να προμηθευτεί ένα από 22 Ιουλίου μέχρι 12 Αυγούστου, ξέρετε το email μου...».

Ο ίδιος, στις 14 Ιουλίου του 2015 απαντά σε tweet χρήστη που τον ρωτά πότε θα επιστρέψει στην Τουρκία. Η απάντηση του οπαδού του Γκιουλέν είναι: «Τον Ιούλιο του 2016».

Ένας άλλος οπαδός του Τούρκου ιμάμη, ο Tuncay Opçin, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στις 14 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα πριν την επιχείριση του πραξικοπήματος στην Τουρκία: «Θα κάνουν επιδρομή στο κρεβάτι τους, θα τους κρεμάσουν την αυγή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα δήλωσε πως το πραξικόπημα ήταν έργο του παράλληλου κράτους του Γκιουλέν που δραστηριοποιείται στις τάξεις του τουρκικού στρατού.