Σκληρό μπρα ντε φερ για τις ιταλικές τράπεζες

Gazzetta team
Σκληρό μπρα ντε φερ για τις ιταλικές τράπεζες
«Πόλεμος» Ρώμης-Βερολίνου για τις τράπεζες και το bail-in! Με βραδυφλεγή «βόμβα» μοιάζει η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν οι μετοχές τους στο απόηχο του Brexit.

Με βραδυφλεγή «βόμβα» μοιάζει η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν οι μετοχές τους στο απόηχο του Brexit. Τα σχέδια Ρέντσι για τη διάσωση των τραπεζών που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπολογίζονται στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλούν «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες και τους αξιωματούχους της Κομισιόν και έντονο εκνευρισμό στο Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιμένει ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανόνες του bail-in.

Σημειώνεται ότι η Ρώμη επιδιώκει να παρακάμψει κανονισμούς και περιορισμούς της Κομισιόν, ειδικότερα εκείνους που αφορούν την εφαρμογή του bail-in, με στόχο να καταστεί δυνατόν να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή τους με κρατικό χρήμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Bloomberg, οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena -της τράπεζας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα- αλλά και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα -που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος- η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης και υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές.

Συστημικός κίνδυνος;

Τις τελευταίες ημέρες πάντως πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια ιταλική τραπεζική κρίση θα μπορούσε να διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε μάλιστα ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Στο πολιτικό πεδίο πάντως, το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει μια άτυπη κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Ρώμη. Την Τετάρτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι ούτε η ίδια η Ιταλία επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Η απάντηση ήρθε ένα μόλις εικοσιτετράωρο αργότερα από τον ίδιο τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Αν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικό, τότε το ερώτημα για τα παράγωγα σε άλλες τράπεζες είναι εκατό φορές πιο σημαντικό, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Αν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικό, τότε το ερώτημα για τα παράγωγα σε άλλες τράπεζες είναι εκατό φορές πιο σημαντικό, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

H δήλωση του κ. Ρέντσι είναι μια έμμεση αναφορά στη γερμανική Deutsche Bank, η οποία υπολογίζεται ότι έχει έκθεση πολλών τρισεκατομμυρίων στην αγορά παραγώγων.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελπροσωπικά, αντιτάσσονται με σθένος στο σχέδιο του Ρέντσι για άμεση ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια ως και 40 δισ. ευρώ, ζητώντας να εφαρμοστεί το κοινοτικό δίκαιο, εν προκειμένω οι κανόνες του bail-in.

Πηγή: thetoc.gr