Μυστική έκθεση αναφέρει ότι οι λόρδοι της Βρετανίας ήξεραν από Μάιο για το Brexit

Gazzetta team
Μυστική έκθεση αναφέρει ότι οι λόρδοι της Βρετανίας ήξεραν από Μάιο για το Brexit
Με εντυπωσιακή ακρίβεια περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έκθεση της Βουλής των Λόρδων τον περασμένο Μάιο.

Με εντυπωσιακή ακρίβεια αλλά και ιδιαίτερη διορατικότητα περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε, στην περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, έκθεση της Βουλής των Λόρδων που δημοσιεύθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Η έκθεση βασίζεται στην ακρόαση που έγινε στο σώμα δύο σημαντικών νομικών προσωπικοτήτων της Βρετανίας, του Sir David Edward, πρώην δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Derrick Wyatt.

Στην έκθεση εξετάζονται όλα τα μεγάλα ζητήματα που φαίνεται να προκύπτουν σήμερα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως το αν η έξοδος από την Ε.Ε. μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, εάν μια απόφαση υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. μπορεί να αντιστραφεί και το ποιοι θα εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία εξόδου και τη νέα εμπορική συμφωνία που αναμένεται να συνάψει η Ε.Ε. με τη Βρετανία.

Το άρθρο 50 και η δυνατότητα αντιστροφής του Brexit

Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης, εξετάζεται αν η προσφυγή στο άρθρο 50 είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την Ε.Ε. αλλά και το αν η απόφαση για έξοδο μπορεί να αντιστραφεί και πως.

Σύμφωνα με τους νομικούς που άκουσε η Βουλή των Λόρδων,αποχώρηση μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 50 ενώ μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αντιστραφεί οποιαδήποτε στιγμή πριν την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης.

«Είναι σαφές πως κανείς δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συνεχίσει εάν δεν θέλει να συνεχίσει, αν υπάρξει για παράδειγμα μια αλλαγή κυβέρνησης», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο καθηγητής D. Wyatt.

Δεν υπάρχει τίποτε που να λέει ότι ένα κράτος δεν μπορεί να αντιστρέψει την απόφασή του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η απόσυρση είναι τελική από τη στιγμή που θα ισχύσει η συμφωνία απόσυρσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ποιοι θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών που άκουσαν τα μέλη της Βουλής της Λόρδων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα διατηρήσουν σημαντικό έλεγχο και επιρροή στην πορεία που λάβουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγή τους, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι εκείνη που έχει τυπικά την ευθύνη τους.

Ακόμη, το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μη δώσει τη συναίνεσή του στην υιοθέτηση της συμφωνίας αποχώρησης θα του εξασφαλίσει μια σημαντική επίσης επιρροή.

Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία των διαπραγματεύσεων θα αφορά το καθεστώς και τα δικαιώματα των 2 εκατομμυρίων Βρετανών που μένουν στην Ε.Ε. αλλά και των πολιτών της Ε.Ε. που μένουν στη Βρετανία, σημειώνει η έκθεση.

Πόσες διαπραγματεύσεις θα γίνουν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα υπάρξουν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μάλιστα θα είναι αλληλένδετες.

Η πρώτη θα αφορά τη συμφωνία αποχώρησης ενώ η δεύτερη τη νέα εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ Ε.Ε.-Βρετανίας, καθώς η πρώτη δεν θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της δεύτερης.

Τέλος, θα γίνει και μια τρίτη, εσωτερική διαπραγμάτευση, η οποία θα αφορά τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την οποία θα επιχειρούν να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα μετά την απόσυρση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι πολύ πιθανό οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Βρετανίας να γίνουν παράλληλα με εκείνες που αφορούν τη συμφωνία αποχώρησης. Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών αυτές οι δύο διαπραγματεύσεις να εναρμονιστούν, αναφέρεται στην έκθεση.

Και στη συμφωνία που αφορά τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Βρετανίας σημαντική επιρροή θα έχουν τα κράτη μέλη τα οποία είναι πιθανόν να θέσουν βέτο σε ορισμένα σημεία προκειμένου να κερδίσουν ανταλλάγματα σε κάποια άλλα. Οπότε τίποτα δεν θα οριστικοποιηθεί παρά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία, σημειώνεται.

Πόσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το άρθρο 50 υπάρχει ένα διετές όριο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης ενός κράτους μέλους. Η διετής αυτή προθεσμία μπορεί να παραταθεί με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δεν υπάρχει όριο ούτε για τη διάρκεια της παράτασης ούτε για το πόσες παρατάσεις μπορεί να εγκριθούν.

«Δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τη συμφωνία αποχώρησης όσο και για τη συμφωνία που θα αφορά τη νέα σχέση», σημειώνεται στην έκθεση. «Είναι όμως σαφές ότι θα πάρει αρκετά χρόνια. Οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και μη κρατών-μελών παίρνουν κατά μέσο όρο τέσσερα με εννέα χρόνια για να οριστικοποιηθούν», προστίθεται.

Τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει παράταση

Η επίτευξη μιας συμφωνίας προϋποθέτει σχεδόν σίγουρα παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου πέρα από τα 2 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών που άκουσε η Βουλή των Λόρδων, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, η απαίτηση της ομοφωνίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να δοθεί παράταση δυσκολεύει τα πράγματα.

Εάν δεν υπάρξει παράταση στη διετή προθεσμία, τότε η Βρετανία βρίσκεται εκτός Ε.Ε., χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση με αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι στις εμπορικές της σχέσεις με την Ε.Ε. η Βρετανία θα ακολουθήσει τους όρους που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Θα θέσει δασμούς στις εισαγωγές από την Ε.Ε. και αντιστοίχως η Ε.Ε. θα θέσει δασμούς στις εισαγωγές από την Βρετανία. Το καθεστώς και τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων και εταιριών (βρετανικών που βρίσκονται στην Ε.Ε.και ευρωπαϊκών που βρίσκονται στη Βρετανία) θα παραμείνουν άλυτα, καθώς δεν θα υπάρχει μεταβατική πρόβλεψη για αυτούς.

Η θέση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με την εκτιμήσεις της Βουλής των Λόρδων, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση, η αξιοπιστία του ως μέλους θα υπονομευθεί, ενώ αβέβαιη είναι και η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. το δεύτερο μισό του 2017.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει κάποια εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Ακόμη, στην περίπτωση της αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει μια μελέτη όλης της νομοθεσίας που σχετίζεται ή πηγάζει από την Ε.Ε. και εφαρμόζεται στη Βρετανία. Ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εφαρμόζεται στη Βρετανία θα πρέπει να διατηρηθεί διότι αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον, σημειώνεται.

Πηγή: thetoc.gr