+slo-gun

Δυστυχώς εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κύπρο (vid)

Δυστυχώς εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κύπρο (vid)

Δυστυχώς εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κύπρο (vid)

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου που καίει για τρια 24ωρα μεγάλες εκτάσεις στην Κύπρο και στοίχισε τη ζωή σε δύο δασοπυροσβέστες.

Ενώ νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι κυπριακές αρχές εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, λίγο μετα τις 12 το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια, και ότι το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου. 

Ειδικά, δε, η φωτιά στο μέτωπο της περιοχής Κουρδάλι πλησιάζει και το ομώνυμο χωριό με τον κοινοτάρχη, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, να απευθύνει έκκληση γιατί κινδυνεύουν σπίτια. 

Ήδη το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς πυροσβέστες στην άνιση, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μάχη με τις φλόγες. 

Ο δεύτερος δασοπυροσβέστης, ο 44χρονος Μάριος Αριστοτέλους που τραυματίστηκε την Δευτέρα στο ατύχημα που σκοτώθηκε ο 49χρονος συνάδελφός του Ανδρέας Σοφοκλέους, έχασε τη μάχη για τη ζωή την Τρίτη. Το δυστύχημα συνέβη όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Ο Σοφοκλέους καθόταν στο πίσω κάθισμα χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και εκτοξεύθηκε εκτός του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός». Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία». 

Ισχυρές δυνάμεις δινουν τη μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων. 

Επιχειρούν, επίσης, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Εν τω μεταξύ η αστυνομία καλεί όσους κολυμπούν στον κόλπο της Λάρνακας να είναι προσεκτικοί και να μην απομακρύνονται από την ακτή γιατί ανεφοδιάζονται με νερό τα ελληνικά καναντέρ.  

 

Η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών 

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος. 

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια. 

 

Πηγή: Koolnews.gr

Πυροσβεστικές δυνάμεις στο Κούρδαλι

Best of internet