Αλλάζουν όλα: Απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους εδρών, προτείνει ο Τσίπρας

Gazzetta team
Αλλάζουν όλα: Απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους εδρών, προτείνει ο Τσίπρας
Τι θα προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς -Σκέψεις για μείωση του ορίου του 3% που απαιτείται για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και παροχή δικαιώματος ψήφου από τα 17!

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατέληξαν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτή την πρόταση θα πάει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων διαλύθηκαν τα πάντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου.

Η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς, προς το οποίο πίεζαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, με «σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως με μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία η πρόταση θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο Κυριάκο 25-26 Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσιπρας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα εκφράσει την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει τη στάση των άλλων κομμάτων. Θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 του ελληνικού κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.

Πηγή: prototema.gr