+slo-gun

Μέλος ακροδεξιών σε Βρετανία & ΗΠΑ ο δολοφόνος της Τζο Κοξ

Μέλος ακροδεξιών σε Βρετανία & ΗΠΑ ο δολοφόνος της Τζο Κοξ

Μέλος ακροδεξιών οργανώσεων στη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ είναι ο δολοφόνος της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ.Τι αποκαλύπτει αμερικανική ΜΚΟ.

Μέλος ακροδεξιών σε Βρετανία & ΗΠΑ ο δολοφόνος της Τζο Κοξ

Αφοσιωμένο μέλος ακροδεξιών οργανώσεων στη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ είναι ο δολοφόνος της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υποψίες των αρχών ότι πρόκειται για πολιτικό έγκλημα μίσους φαίνεται να επιβεβαιώνονται προκαλώντας «σεισμό» όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για το κλίμα πόλωσης και τις πολιτικές που προκάλεσαν την άνοδο της ακροδεξιάς.

Όπως ανέφερε η αμερικανική οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό». «Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ. Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Οπως αποκαλύπτουν οι Times, η Τζο Κοξ δεχόταν απειλές με μια σειρά μηνυμάτων εδώ και τρεις μήνες και η αστυνομία επρόκειτο να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την βουλευτή η οποία ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Σύρων προσφύγων και έζησε μια ζωή ως ακτιβίστρια αλλά και ως πολιτικός παλεύοντας για τα δικαιώματα όλων όσοι είχαν ανάγκη και των παιδιών. 

Η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών μπορεί να αποτελέσει το γεγονός που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και τις πολιτικές ισορροπίες, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα. Ηδη τα δύο στρατόπεδα του Brexit και του Bremain ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις καμπάνιες τους. 

 

Η Τζο Κοξ, δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. 

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ο Μέιρ ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλευτίνα, πρώην επικεφαλής της Oxfam, η οποία υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες. Από την πλευρά του πάντως το ακροδεξιό κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον δράστη και καταδίκασε τη δολοφονία. 

Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Τον είδαν λίγο πριν τη δολοφονία

Γείτονες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Μέιρ  ζούσε σε αυτό το σπίτι τα τελευταία 40 χρόνια μαζί με μια γυναίκα. συγγενή του, η οποία όμως πέθανε μερικά χρόνια πριν, αφήνοντάς τον μόνο του. Δυο γυναίκες που μένουν κοντά δήλωσαν ότι είχαν τον άνδρα μόλις μισή ώρα πριν την επίθεση. «Τον είδα να κρατάει μια τσάντα και να φοράει ένα καπέλο τύπο τζόκεϊ. Φαινόταν πολύ ήρεμος και κανονικός.» δηλώνει μια από τις κατοίκους και προσθέτει:«Ηταν ήσυχος άνθρωπος. Κλειστός χαρακτήρας. Τον γνωρίζαμε από τότε που περιποιείτο τους κήπους μας». Φρόντιζε τους κήπους των γειτόνων του

Μια άλλη γειτόνισσα δήλωσε ότι δεν φαινόταν ο άνδρας να έχει κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και ότι απλά ασχολείτο με το να περιποιείται τους κήπους της γειτονιάς.

Τα παιδιά της περιοχής τον περιγράφουν ως έναν ήσυχο άνθρωπο που εκνευριζόταν μόνον όταν φώναζαν πίσω από τον τοίχο της αυλής του. «Ολα αυτά που ακούμε τώρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που εμείς γνωρίζαμε. Εμείς ξέραμε έναν άνθρωπο που βοηθούσε τους γύρω του εθελοντικά», είπε ένας άλλος γείτονας. 

Είχε πάθος με τα βιβλία και την βιβλιοθήκη του Βirstall 

Η μητέρα του Thomas Mair δεν θέλησε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας ότι είναι πολύ στεναχωρήμενη από τα γεγονότα. Μια άλλη πτυχή δίνει μια γυναίκα που γνώριζε και τον φερόμενο ως δράστη αλλά και τη  μητέρα του. Περιγράφει στον Guardian ότι ο 52χρονος φρόντιζε πολύ τη μητέρα του.

 

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet