Tην εκταμίευση της δόσης ενέκρινε και η γερμανική Βουλή

Gazzetta team
Tην εκταμίευση της δόσης ενέκρινε και η γερμανική Βουλή
Η αρμόδια επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Mετά το Euro Working Group, και η αρμόδια επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ άλλων οι Πράσινοι ζήτησαν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των Θεσμών που συνεδρίασαν στο Ελσίνκι αποφάσισαν ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις προαπαιτούμενες δράσεις της πρώτης αξιολόγησης και άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση ελήφθη σε δείπνο εργασίας του EWG στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με την ελληνική πλευρά να εκπροσώπησε ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Οι αξιωματούχοι ενέκριναν το συμπληρωμένο μνημόνιο με τα μέτρα έως και το 2018, τον "κοφτη" δαπανών και τις άλλες ρήτρες της συμφωνίας αλλά και το τεχνικό μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία με τους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική πλευρά, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report).

Εκταμίευση πριν από το Βρετανικό δημοψήφισμα

Την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει τυπικά να δώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, αρχίζει τώρα η διαδικασία για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης από 5 ή 6 εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το Γερμανικό. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα γίνει πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

Πως θα κατανεμηθεί η δόση

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Περίπου 1,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την εξόφλιση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που αναμένεται να δώσει μικρή ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Απρίλιο σε 5,5 δις ευρώ ποσό στο οποίο προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 1,182 δισ ευρώ.


Πηγή: thetoc.gr