Τα κέρδη στην ανάπτυξη και απασχόληση από το Ελληνικό

Gazzetta team
Τα κέρδη στην ανάπτυξη και απασχόληση από το Ελληνικό
Σταθερή αύξηση του ΑΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Σταθερή αύξηση του ΑΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε για να αποτυπώσει τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ. «Στο τέλος της περιόδου (σ.σ η έκθεση το τοποθετεί στο 2031 αν και ήδη υπάρχει διετής απόκλιση) το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 2% από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το έργο» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η έκθεση καταγράφει τις επιπτώσεις του έργου τόσο στο σκέλος της ζήτησης (από όπου και αναμένονται οι περισσότερες θετικές επιπτώσεις, όσο και στο σκέλος της προσφοράς). Όπως αναφέρεται: «συνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό πέραν των σημαντικών αλλά μη απτών επιδράσεων (αξιοπιστία πολιτισμός κλπ) αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2% και να προσθέσει πάνω από 90 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στις δυο πρώτες φάσεις εφαρμογής του προγράμματος».

Από πού θα προκύψει η αύξηση του ΑΕΠ: Η απάντηση δίδεται στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Η άνοδος του ΑΕΠ θα προέλθει από το κατασκευαστικό επενδυτικό πρόγραμμα της «Lamda Έργα Ανάπτυξης», από την δημιουργία εισοδημάτων από τη λειτουργία του έργου, αλλά και την άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών από την ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων».

Τα αναλυτικά στοιχεία, δείχνουν ότι οι θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα αρχίσουν να φαίνονται από τα πρώτα έτη υλοποίησης της επένδυσης κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε μετά το 2030 για να φανούν τα αποτελέσματα. Το μοντέλο των αναλυτών δείχνει ότι:

1. Το 2017 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,24%. (σ.σ και πάλι το έτος αναφοράς μπορεί να διαφοροποιηθεί καθώς το μοντέλο στο οποίο στηρίχτηκαν οι μελετητές λάμβανε ως δεδομένο ότι οι εκκρεμότητες με το δημόσιο θα έχουν τελειώσει με την υπογραφή της σύμβασης το 2014).

2. Το 2019, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ήταν της τάξεως του 0,57%

3. Το 2021 θα καταγραφεί ποσοστό 0,72% και το 2023 περίπου 0,84%.

4. Η θετική επίπτωση θα είναι υψηλότερη της μονάδας ήδη από το 2026. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προβλέπουν 1,12% για το 2026, 1,38% για 2029 και 1,53% για το 2031.

«Ο πραγματικός μισθός αυξάνεται σταθερά σε όλη την περίοδο των δυο φάσεων, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν εξαιρετικά ασθενείς» είναι ένα ακόμη συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές. Ειδικότερα, ο πραγματικός μισθός προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει με αύξηση 0,11% από το 2017 ποσοστό που θα αυξηθεί στο 0,36% ήδη από το 2019. Το 2021 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση 0,45% με καταληκτικό ποσοστό, το 0,52% στο 2031.

70.000 θέσεις εργασίας

Η απασχόληση ενισχύεται σημαντικά σε όλη την διάρκεια του έργου. Στο τέλος της περιόδου, το 2031, θα έχουν δημιουργηθεί ενδογενώς περίπου 63 χιλ νέες θέσεις εργασίας. Στις νέες αυτές θέσεις εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες που οφείλονται στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και δεν μπορούν να καταγραφούν από το υπόδειγμα με το οποίο γίνονται οι προσομοιώσεις. Η συνολική επίπτωση στην απασχόληση από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 70 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά το έργο θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο βραχυπρόθεσμα (κατασκευαστική δραστηριότητα, 10.000 θέσεις εργασίας κατά την πρώτη 5ετία κατασκευής του έργου και δημιουργία επιπλέον 2.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας κατά έτος για την υπόλοιπη περίοδο κατασκευής) όσο και μακροπρόθεσμα (σε βάθος 20ετίας), φθάνοντας έτσι τις περίπου 70.000 θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή διάρθρωση του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην Ελλάδα (το 50% περίπου εντοπίζεται στη Αττική), οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν θα είναι πολύ περισσότερο αισθητές στην περιοχή της Αττικής.

Στην έκθεση, σημειώνεται η ιδιαίτερα αισθητή συμβολή του έργου στηδημοσιονομική σταθεροποίηση, με την ενίσχυση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και στη μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, τόσο λόγω των πλεονασμάτων που δημιουργεί η αυξημένη δραστηριότητα αλλά και λόγω της ανόδου του ονομαστικού ΑΕΠ.

Οι παράγοντες προσφοράς που εκφράζουν την άνοδο της παραγωγικότητας και της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 0,2% και την απασχόληση κατά περίπου 10 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Οι επιδράσεις αυτές έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα επιδρούν και μετά την περάτωση των εργασιών. Με την παραχώρηση των μετοχών από την «Ελληνικό Α.Ε.» στη «Lamda» αποφεύγεται η απώλεια 12 χιλ. θέσεων εργασίας καθώς και μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,2% από την ισοδύναμη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί στο επίπεδο του χρέους.

Πηγή: thetoc.gr