+slo-gun

Τζουντ Λο και Λαπαβίτσας στο Άμστερνταμ για το Re:Creating Europe

Τζουντ Λο και Λαπαβίτσας στο Άμστερνταμ για το Re:Creating Europe

Τζουντ Λο και Λαπαβίτσας στο Άμστερνταμ για το Re:Creating Europe

«Re:Creating Europe». Ένα φόρουμ στο Άμστερνταμ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και διανοουμένων από πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Η ευρωκρίση, το προσφυγικό και το Brexit μονοπωλούν το ενδιαφέρον.  

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται για ποικίλους λόγους. Οι συνέπειες της ευρωκρίσης κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί, το προσφυγικό πιέζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ωθώντας τις συχνά στα άκρα, η απειλή ενός Brexit μετά το βρετανικό δημοψήφισμα γεννά φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων ένα εναλλακτικό φόρουμ τεχνών και γραμμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο Άμστερνταμ με τίτλο «Re:creating Europe» θέτει ως στόχο την ανίχνευση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης αλλά και την αναζήτηση προτάσεων για διαφυγή από το αδιέξοδο.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια πολιτικών και τεχνοκρατών» λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του πολυσυλλεκτικού φόρουμ, φιλοδοξώντας ότι αυτό θα αποτελέσει πρόσφορο βήμα για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή ευρωπαίων καλλιτεχνών και εκπροσώπων της ευρωπαϊκής διανόησης. Στις εργασίες του φόρουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο διάσημος ολλανδός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας, ο ούγρος συγγραφέας Γκιόργκι Κόνραντ, ο βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο και πολλοί άλλοι.

Από τα «Τραγούδια για τον Πικετί» στον Τζουντ Λο, αλά Τσώρτσιλ

Το ολλανδικό φόρουμ φιλοξενεί πλήθος θεατρικών, μουσικών και εικαστικών δράσεων, ποικίλες παρουσιάσεις, ομιλίες και παράλληλα workshop που θίγουν σύγχρονα ευρωπαϊκά θέματα. Η κρίση χρέους, τα νέα σύνορα της Ευρώπης μετά τους τριγμούς στο κεκτημένο Σένγκεν, οι πρόσφυγες, η άνοδος της ακροδεξιάς προσεγγίζονται υπό διαφορετικό πρίσμα.

Για παράδειγμα ο διάσημος ολλανδός θεατρικός παραγωγός και εικαστικός Ντρις Φερχόφεν παρουσίασε τα «Τραγούδια για τον Τομά Πικετί», μια περφόρμανς εμπνευσμένη από τη θεωρία του γάλλου οικονομολόγου για την εξέλιξη των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων από τη νεωτερικότητα μέχρι τον 21ο αιώνα.

Σε μια άλλη ιδιότυπη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του ολλανδού Ίβο βαν Χόβε, ο Τζουντ Λο υποδύεται τον Ουίστον Τσώρτσιλ διακηρύσσοντας από τη σκηνή του ιστορικού De La Mar Theater ότι «Ο εθνικισμός είναι πόλεμος». Στο πλευρό του ο γερμανός ηθοποιός Λαρς Άιντινγκερ υποδύεται τον Κόνραντ Αντενάουερ και η Χαλίνα Ρέιν εμφανίζεται ως Άγκελα Μέρκελ ντυμένη στα λευκά.

Στο πάτωμα της σκηνής εθνικές σημαίες, μπερδεμένες με την σημαία της ΕΕ. Πίσω τους προβάλλoνται εικόνες από πτώματα προσφύγων σε ελληνικές ακτές. Σε αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό οι τρεις ηθοποιοί εκφωνούν αποσπάσματα ιστορικών πολιτικών λόγων αλλά και διαλόγους από έργα του Σαίξπηρ και του Σίλερ. Ξαφνικά η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται ενώπιον της Μαρίας Στιούαρτ, ενώ ο Φρανσουά Μιτεράν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ριχάρδο τον Πέμπτο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρών είναι και ο έλληνας οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, που συμμετέχει στο πάνελ με τίτλο «Εμείς, οι λαοί της Ευρώπης» και θέμα το ρόλο των κινημάτων στις διεργασίες πολιτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Σε άλλη εκδήλωση για νέους ευρωπαίους καλλιτέχνες συμμετέχουν επίσης η Μαρίλη Μαστραντώνη από το Θέατρο Εντροπία καθώς και ο Πάρις Λεγάκης, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, ο οποίος πειραματίζεται με νέες μορφές στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Ας σημειωθεί τέλος ότι το «Re:Creating Europe» που ολοκληρώνεται αύριο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ, την οποία για το τρέχον εξάμηνο έχει η Ολλανδία.

Πηγή: topontiki.gr

Best of internet