«Πράσινο» για τη συμφωνία εκτός από τα κόκκινα δάνεια

Gazzetta team
«Πράσινο» για τη συμφωνία εκτός από τα κόκκινα δάνεια
Συμφώνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση στα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά για την αξιολόγηση. Τις επόμενες μέρες η υποδόση των 7,5 δισ. Ανοικτά τα κόκκινα δάνεια.

Συμφώνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση στα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με το αγκάθι των κόκκινων δανείων όμως να παραμένει. Μετά το πράσινο φως των δανειστών εκταμιεύεται εντός των ημερών η υποδόση των 7,5 δισ. Ευρώ ενώ θα κατατεθούν και οι σχετικές τροπολογίες στη Βουλή.

Επήλθε συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ: Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους 100.000 συνταξιούχους θα ισχύσει από 1.6.2016 και όχι από 1.1.2016. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το μήνα Ιούνιο, που θα τους ζητηθεί πίσω, μάλλον σε πολλές δόσεις.

Εγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο δεν επήλθε συμφωνία για τα εγγυημένα από το δημόσιο «κόκκινα» δάνεια. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένει ανοικτό και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. H Ελλάδα συζητούσε επί εναλλακτικών σεναρίων, για τα οποία μάλιστα συντάσσονται από χθες τα κείμενα των τροπολογιών. Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξετάζεται λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο.

Πηγή: thetoc.gr