Χωρίς «συγγνώμη» στη Χιροσίμα ο Ομπάμα (pics)

Gazzetta team
Χωρίς «συγγνώμη» στη Χιροσίμα ο Ομπάμα (pics)
«Στεκόμαστε εδώ και αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να φανταστούμε τη στιγμή που η βόμβα έπεσε... ακούμε ένα βουβό κλάμα» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος χωρίς να ζητήσει «συγγνώμη» ενώ κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945.

«Ήρθαμε να θρηνήσουμε τους νεκρούς. Ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα κλείνοντας τα μάτια του. «Στεκόμαστε εδώ και αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να φανταστούμε τη στιγμή που η βόμβα έπεσε... ακούμε ένα βουβό κλάμα».







Για τον Ομπάμα η επίσκεψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στα πυρηνικά και στο μάθημα που «έδωσε» η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ποτέ άλλοτε μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους και ποτέ άλλοτε μια και μόνη βόμβα δεν άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, 70 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 το πρωί. Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 ανθρώπους συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν 40.000 άνθρωποι.




Πηγή: protothema.gr