«Παραπλανητική η συμφωνία για το χρέος»

Gazzetta team
«Παραπλανητική η συμφωνία για το χρέος»
Έχει δίκιο ο Σόιμπλε όταν λέει ότι το θέμα δεν είναι της παρούσης γράφει η Die Zeit...

Παραπλανητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχει επιλυθεί κανένα πρόβλημα. Την ίδια ώρα γερμανικά και ελβετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, η ελάφρυνση του χρέους είναι μονόδρομος κι ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την έκβαση των γερμανικών εκλογών (2017). Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Tageszeitung" μόνον όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών , τότε ίσως θα ανασάνει η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα "Die Zeit" αναφερόμενη στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών της Ελλάδας, υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν απέχει και πολύ από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Die Zeit: Σωστά ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης

Για την γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι παραπλανητική επισημαίνοντας ότι, στην πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βασικό ερώτημα είναι ποιους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκληροί, ζητώντας από τους Έλληνες πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση, οφείλεται και ότι οι πιστωτές επιμένουν τόσο μηχανικά στην υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων...Ήδη σήμερα είναι προφανές ότι κάποια στιγμή οι Έλληνες θα πρέπει να παραδεχθούν ότι δεν πέτυχαν τους φιλόδοξους στόχους. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τότε οι Ευρωπαίοι. Εάν παραμείνουν σκληροί, τότε αυτό θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της κρίσης. Εάν υπαναχωρήσουν, τότε θα έχει καλυφθεί μια προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η δεύτερη προϋπόθεση θα ήταν να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση πράγματι σε μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να διατηρηθούν οι πιέσεις, η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να συνδεθεί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αυτή ήταν η προσέγγιση στα προγράμματα πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Εκεί λειτούργησε αρκετά καλά. Όσον αφορά την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών της άλλωστε, η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Tageszeitung: Η Ελλάδα παραμένει δέσμια των πιστωτών της

«Τώρα η Ελλάδα σώθηκε πραγματικά», αναφέρει χαριτολογώντας η γερμανική εφημερίδα "Tageszeitung" σχολιάζοντας πως το χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλε το Eurogroup δεν συνάδει με την πραγματικότητα. «Κανένα πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και η Γερμανία παραμένει το βασικό εμπόδιο για μια βιώσιμη αποκλιμάκωση της κατάστασης», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι καλύτερα μετά από αυτή τη συμφωνία, διότι η τελευταία βασίζεται σε μια μη ρεαλιστική και οικονομικά παράλογη υπόθεση ότι η χώρα μπορεί να πετυχαίνει μονίμως τεράστια πλεονάσματα. Η χώρα παραμένει δέσμια των πιστωτών της. Για άλλη μια φορά δεν ήρθε το πολυπόθητο μήνυμα ότι άξιζαν οι τόσο μεγάλες θυσίες. Ουσιαστικά, το μέλλον της χώρας εξαρτάται πλέον από την έκβαση των γερμανικών βουλευτικών εκλογών. Μόνον όταν φύγει ο Σόιμπλε, μπορεί να ανασάνει η Ελλάδα, ίσως», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Νeuer Zurchen Zeitung: Μονόδρομος η μείωση του χρέους

Για την ελβετική εφημερίδα "Νeue Zurcher Zeitung", η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος. «Γεγονός είναι ότι με διαδοχικά νέα χρέη, δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση χρέους. Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν σιγά σιγά να το αντιλαμβάνονται αυτό. Ουσιώδεις ελαφρύνσεις προτίθενται να εξετάσουν μόνον μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Το επιχείρημα υπέρ αυτής της θέσης είναι ότι εάν ανταμείβονταν η χώρα πριν καν παρουσιάσει επιδόσεις, αυτό θα έδινε ελάχιστα κίνητρα στη μεταρρυθμιστική βούληση της Αθήνας. Στην περίπτωση της Γερμανίας όμως, του βασικότερου πιστωτή, υπάρχουν τελείως διαφορετικά κίνητρα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Το 2017 πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές. Τουλάχιστον μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη βοήθεια που έχει λάβει».

Πηγή: protothema.gr