WSJ: Η συμφωνία ΔΝΤ - Ε.Ε. δεν σημαίνει το τέλος του σήριαλ

Gazzetta team
WSJ: Η συμφωνία ΔΝΤ - Ε.Ε. δεν σημαίνει το τέλος του σήριαλ
Η συμφωνία ΔΝΤ- Ευρώπης στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης δεν σημαίνει το τέλος της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η συμφωνία ΔΝΤ- Ευρώπης στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης δεν σημαίνει το τέλος της ελληνικής κρίσης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει χώρα το Φθινόπωρο ένα ακόμη παζάρι μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας, γράφει η Wall Streat Journal.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη αποτρέπει μια ελληνική χρεοκοπία φέτος το καλοκαίρι, αλλά δεν κατάφερε να λειάνει της βαθύτερες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το κύριο επίτευγμα της συμφωνίας, γράφει η εφημερίδα, είναι ότι το ΔΝΤ συμφώνησε στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εκταμίευση των δόσεων και σε αντάλλαγμα , η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να αναδιαρθρώσουν το 2018 τα ελληνικά δάνεια διάσωσης. Μια υπόσχεση που όπως σημειώνεται υπολείπεται κατά πολύ του βασικού αιτήματος του ΔΝΤ η Ευρώπη να αποφασίσει τώρα πώς θα ανακουφίσει το χρέος της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η WSJ σημειώνει πως ο Π. Τόμσεν σε χθεσινή συνέντευξή του δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και η Ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη να πει στο ΔΝΤ τι είναι διατεθειμένη να πράξει το 2018 παρά τις διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι ενδεχόμενα νέα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένα.

Η τελική απόφαση, συνεχίζει ο αρθρογράφος, θα ληφθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, κοντά στο έτος εκλογών στη Γερμανία (2017) και εκτιμά ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα είναι απρόθυμη να «εξοργίσει» τους συντηρητικούς νομοθέτες και τους ψηφοφόρους του κόμματός, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα απολέσει χρήματα που έχει δανείσει στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, πάντως γράφει η WSJ, η κυρία Μέρκελ έχει αυτό που χρειάζεται : μια δήλωση προθέσεων του ΔΝΤ να επανέλθει στο ελληνικό πακέτο διάσωσης ενώ απέφυγε αμήχανες συζητήσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι τις εκλογές του επόμενου έτους.

Πηγή: thetoc.gr