Με... θρήνους ψηφίζονται απόψε στη Βουλή τα νέα μέτρα

Gazzetta team
Με... θρήνους ψηφίζονται απόψε στη Βουλή τα νέα μέτρα
Η επωδός σε όλες σχεδόν τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι «θρηνώ, κλαίω αλλά ψηφίζω»

Mε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών από το βήμα της Βουλής, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα (αυξήσεις φόρων, διαχείριση κόκκινων δανείων, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων κλπ), τις δεκάδες επί μέρους ρυθμίσεις και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη».

Ονομαστική ψηφοφορία για αρκετά άρθρα έχει ζητήσει η αντιπολίτευση, ενώ συλλαλητήρια στο Σύνταγμα για τις 17:00-17:30 προγραμματίζουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ.

«Χειρόφρενο» έχουν τραβήξει και τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα, πλην του Προαστιακού.

Το κλίμα στη Βουλή θυμίζει ελληνική μελό ταινία της δεκαεταίας του 60, καθώς η επωδός σε όλες σχεδόν τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι «θρηνώ, κλαίω αλλά ψηφίζω», ενώ «αντάρτες» του παρελθόντος που τότε ήταν σε άλλα κόμματα, τώρα περιορίζονται σε απολογητικούς μονόλογους χωρίς βέβαια να προχωρούν σε καταψήφιση άρθρων.

Αναταραχή στην κυβέρνηση προκάλεσε η τροπολογία για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων, καθώς μετά τις αντιδράσεις των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και τη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον Αλ. Τσίπρα, αποφασίστηκε να βρεθούν ισοδύναμα και ειδικότερα να ξεκινήσουν οι αυξήσεις ορισμένων φόρων νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εξαγγείλει ότι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ δεν θα υποχρεωθούν να το επιστρέψουν αναδρομικά.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ψηφοφορία

Το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου μνημονιακού νόμου που θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρά το αλαλούμ που έχουν προκαλέσει στους 153 βουλευτές της κυβέρνησης οι τροπολογίες και τα πήγαινε – έλα με τους φορείς προς ιδιωτικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι κανένας βουλευτής από τους 153 της πλειοψηφίας δεν θα κάνει ζημιά καταψηφίζοντας ή αποχωρώντας στο παρά πέντε της αξιολόγησης και της καταβολής της πολυπόθητης δόσης.

Με… τυράκι το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος στο επερχόμενο Eurogroup, την διατήρηση της εξουσίας από τον κυβερνητικό συνασπισμό και καλλιεργώντας την εικόνα του …μπαμπούλα της δεξιάς, το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει το ιδανικό περιβάλλον για να περάσουν από την βουλή τα σκληρά μέτρα των 1,8δις. φόρων, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης των κόκκινων δανείων χωρίς να ανοίξει μύτη.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες στους βουλευτές από τον προαναγγελλόμενο ανασχηματισμό, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, ενώ η προοπτική καταβολής της δόσης έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους κυβερνητικούς βουλευτές. «Μετά την ψήφιση των μέτρων, τους επόμενους μήνες θα φανεί ότι υπάρχει προοπτική για την ελληνική οικονομία και θα δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να παρουσιάσει το έργο της», αναφέρει στο theTOC.gr κυβερνητικός παράγοντας.

Διαφωνούν αλλά ψηφίζουν

Οι …διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τα μέτρα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα ψηφίσουν τις διατάξεις εμφανίζοντας ένα λόγο που αφορά την συνέχιση της διακυβέρνηση της… αριστεράς ή τον κίνδυνο της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το μέτρο μπροστά στον …κίνδυνο της αντιπολίτευσης.Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά να γίνει από 1/1/17.

Διαφωνώ με αυτή τη διάταξη» είπε ο Ν. Συρμαλένιος πρόσθεσε όμως: «Δεν μπορώ να μην ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο γιατί έτσι θα έκανα το χατίρι της αντιπολίτευσης και της νέας Δημοκρατίας που ουρλιάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Υπό το βάρος των πιέσεων των βουλευτών και της κοινωνίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με τις εξαγγελίες του Ιανουαρίου: ««Πράγματι διαψευστήκαμε σε πολλές από τις δεσμεύσεις του Ιανουαρίου, γιατί ο εκβιασμός ήταν τέτοιος που μας οδήγησε στη συμφωνία που ενέκρινε ο ελληνικός λαός», παραδέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Real FM.

Θρήνος για τα μέτρα που θα ψηφίσει

Αλλά και ο συνεργαζόμενος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Γ. Δημαράς εξέφρασε την λύπη του για τα μέτρα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

««Θρηνώ για την Αριστερά που αναγκάζεται να ψηφίζει πράγματα έξω από τα πιστεύω της» είπε στη Βουλη ο συνεργαζόμενος ο Γιώργος Δημαράς και συνέχισε: «Θρηνώ για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για την υποδούλωση της πατρίδας και των Ελλήνων στους ξένους. Δεν είναι τιμητικό να παραδίδουμε την δημόσια περιουσία άμεσα ή έμμεσα σε ξένα συμφέροντα» και αναρωτήθηκε «πού αλλού γίνεται αυτό;». Κατέληξε όμως ότι θα ψηφίσει τα μέτρα παρά τον …θρήνο γιατί δεν θέλει και δεν έχει άλλη προοπτική όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κουβέντα από τους 53 ελέω Τσακαλώτου

Την ίδια στιγμή η τάση των 53+ που διεκδικούν τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εκφράσει δημόσια την παραμικρή διαφωνία σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Εξάλλου ο Ευ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται στην ηγετική ομάδα της τάσης, έχει αναλάβει την ευθύνη της κατάθεσης του νομοσχεδίου καθώς και του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης.

To τρολάρισμα από την αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή όμως το αντίπαλο στρατόπεδο κάνει πάρτι τρολάροντας με ζήλο τους μέχρι πρόσφατα επαναστάτες νυν «γερμανοτσολιάδες» που δεν μοιάζουν να αντιδρούν στα όσα τους καταλογίζουν.

Τον εξάψαλμο ξεκίνησε το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που με αφορμή την παρέμβαση του για το αίτημα αντισυνταγματικότητας που ο ίδιος είχε θέσει είπε μεταξύ άλλων «μας λέγατε προδότες, ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε αποκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό Πινοσέτ. Εσείς σήμερα πως αισθάνεστε; Μετά την περσινή Βαρουφακειάδα κατάπιατε αμάσητα τα όσα σας σέρβιραν. Γυρίσατε από τη διαπραγμάτευση σαν les sans culottes όχι όμως με την έννοια που έχει ο όρος στα Γαλλικά».

Την σκυτάλη πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης που αν και δεν συνηθίζει τέτοιους τόνους ανέφερε ««Λένε κάποιοι ότι εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, ότι είχατε αυταπάτες, εγώ νομίζω ότι έχετε περάσει σε μία ανώτερη σφαίρα. Είστε κόμμα λωτοφάγων Φάτε λοιπόν σήμερα τους λωτούς σας και ψηφίστε όσα καταγγέλλατε προηγουμένως. Κινηθείτε εσείς ωςγερμανοτσολιάδες»

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύτατη. Στην αρχή απείλησε με ειδικά δικαστήρια και αργότερα μιλώντας για το υπερταμείο έφτασε στο σημείο να πει χωρίς όμως να σχολιαστεί ότι ούτε η συνθήκη των Βερσαλλιών για την Γερμανία δεν προέβλεπε την ίδρυση τέτοιου ταμείου.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασε την άποψη ότι αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να τα πράξει η Μιράντα Ξαφά,(πρώην στέλεχος του ΔΝΤ) ενώ ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) συνέκρινε το υπερταμείο με «ηλεκτρική σκούπα» που θα ρουφήξει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία.

Στο τρολάρισμα συμμετείχε και ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) που ξεκινώντας την τοποθέτηση του απεφάνθη ότι μόνο η αναπνοή δεν φορολογείται στο τόπο αυτό.

Την χαριστική βολή την έδωσε η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) που βλέποντας την «αφλογιστία» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αναρωτήθηκε «τι θα γίνει δεν θα αντιδράσετε; Χαιρετίσματα στους 53 του Τσακαλώτου».

Πηγή: thetoc.gr