Τα 9 καλύτερα ελληνικά hoaxes που είδαμε το 2016 (pics)

Gazzetta team
Τα 9 καλύτερα ελληνικά hoaxes που είδαμε το 2016 (pics)
Τα ενημερωτικά Ιντερνετς είναι ένας παράξενος, μάλλον «σκοτεινός» τόπος, που μπορείς να συναντήσεις τα πάντα: Αλήθειες, ψέμματα, τρολιές που θέλουν να προκαλέσουν πανικό.

Με αφορμή μια τέτοια είδηση-τρολιά με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» που έγινε χθες η αφορμή ώστε να καταδικαστεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Βέροιας, ιδιοκτήτης ιστοσελίδας (έξι μήνες με αναστολή + χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ), επιλέγουμε μερικές από τις πιο ακραία ψεύτικες ειδήσεις του 2016, όπως δημοσιεύτηκαν (και διαψεύστηκαν) στο site ellinikahoaxes.gr.

Παπάς πολύ σκληρός για να πεθάνει

Hoax: «Παπάς στην Ειδομένη με το τουφέκι του καλεί τον κόσμο σε πόλεμο»

38303

Πραγματικότητα: Άσκηση στη Ρωσία στις 5 Ιουλίου 2013, όπου βλέπουμε το Ρώσσο ιερέα Georgy Isakov (Георгий Исаков) να σημαδεύει με ένα Καλάσνικοφ.

image50321590

05

Who`s your daddy mr Tsipras?

Hoax: Είναι αυτός ο κύριος, δίπλα στον Γ.Παπαδόπουλο και τους συνταγματάρχες της χούντας, ο πατέρας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα;

ellinikahoax

ellinikahoax

Πραγματικότητα: Ο κύριος στην φωτογραφία είναι ο Διομήδης Αγγελόπουλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Κυβερνήσης των Συνταγματαρχών και κυβέρνησης Μαρκεζίνη.

ellinikahoax

Τους μετανάστες τους πάνε δωρεάν στην Ακρόπολη, εμάς όμως…

Hoax: 100 μετανάστες με τις οικογένειες τους ξεναγούνται στην Ακρόπολη. Σε ένα comment section γνωστού online περιοδικού – ως συνήθως – το μίσος φυτρώνει.

κυρ4κυρ1κυρ2

Πραγματικότητα: Google it! Στο site του Υπουργείου Πολιτισμού αναγράφονται ξεκάθαρα οι ημέρες ελεύθερης εισόδου στο μουσείο της Ακρόπολης για κάθε Έλληνα/Ευρωπαίο πολίτη.

ΤΟΝΟΙ ΧΡΥΣΟΥ

Ηoax: (Mε φωνή Πάνου Σόμπολου) «Τουλάχιστον 3,5 ΤΟΝΝΟΙ ΧΡΥΣΟΥ σε ράβδους του 1 κιλού σε φορτηγό στα Γιάννενα(;) – Πρωτοφανής κινητοποίηση από ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ!»

Πραγματικότητα: Μια τουλάχιστον επική αστυνομική ιστορία, που θα ζήλευαν και οι σεναριογράφοι του CSI (και ο Πάνος Σόμπολος) και ανέβηκε ως πρωταπριλιάτικο αστείο σε αυτό εδώ το blog.

Λίτσα Χάρου, Υποψήφια βουλευτής αβάδιστα, στο χώρο σου

litsaharou3litsaharou2

Hoax: Δεκάδες ειδησεογραφικά sites αναπαράγουν πώς μια Λίτσα Χάρου βάζει υποψηφιότητα με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

litsaharou4litsaharou

Πραγματικότητα: Πρόκειται για μια φωτογραφία της πορνοστάρ Bree Daniels, που συνδυάστηκε με το υπαρκτό τρολ-ο-twitter της Λίτσας Χάρου και έγινε ο σχετικός χαμός. Στη πορεία η photo αντικαταστάθηκε από αυτή της πραγματικής υποψήφιας Δήμητρας Γουσέτη. Κλικς να πατάνε…

«Δείτε τι σας περιμένει Έλληνες»
34401

Hoax: Video από «Αμερικάνο Φιλέλληνα δημοσιογράφο», δείχνει μια σχεδόν πολεμική αντιπαράθεση λαθρομεταναστών με δυνάμεις ασφαλείας.

Πραγματικότητα: Είσαι σίγουρος πως αυτό που βλέπεις είναι η Αθήνα, την 5η Μαρτίου 2016, όπως ισχυρίζεται ο «Αμερικάνος δημοσιογράφος»; Γιατί ΔΕΝ είναι. Πρόκειται για video οδομαχιών από την Κινσάσα του Κονγκό.


«Κατέβασαν την Παναγιά»

35602

Hoax: «Πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει στην Ορθόδοξη μικρή κοινωνία της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου τα πρωτόγνωρα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα εν μέσω Σαρακοστής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από φανατικούς πρόσφυγες μουσουλμάνους οι οποίοι αποκαθήλωσαν με μία προκλητική ενέργεια την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης στο οποίο φιλοξενούνται και σιτίζονται τις τελευταίες εβδομάδες 209 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ»

Πραγματικότητα: Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Χρυσόστομος Μπένος, με δημοσίευση του στο Facebook διέψευσε πλήρως την παραπάνω ξενοφοβική δημοσίευση σε ιστότοπο της περιοχής.

panagiakatevas

«Aπό πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της Ελλάδος;»

Βήμα (1)

Hoax: Η δημοσιογράφος Γιώτα Χουλιάρα σε ανήσυχο γράμμα της προς την σελίδα Geopolitics & Daily News έγραφε:

«Στο Βήμα της Κυριακής μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές υπήρχε και ένα βιβλίο με τις Σημαίες του Κόσμου. Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαίες φυσικά είχε και την Ελληνική. Προς μεγάλη έκπληξη όμως στο σημείο που αναφέρεται στη θρησκεία της χώρας μας γράφει Ορθόδοξοι και Μωαμεθανοί. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν πιστό αναρωτιέμαι από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. […] Έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζουμε;»

Πραγματικότητα: Το σύνταγμα αναγνωρίζει την επικρατούσα και όχι την επίσημη θρησκεία της Ελλάδας. Η έννοια της «επίσημης» θρησκείας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Νομοθεσία θεωρείται σήμερα απαρχαιωμένη. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 14.000 πολίτες μουσουλμανικής υπηκοότητας, των οποίων το δικαίωμα στην θρησκευτική λατρεία είναι καθ`όλα νόμιμο και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες.

(Εορταστική) κομπίνα με το Τζόκερ;

tzoker

Hoax: Ε ναι, λοιπόν: «Να παρέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας και να μάθει πώς γίνεται κάθε γιορτινή περίοδο να γίνεται ΤΖΑΚ ΠΟΤ και ένας άγνωστος να μαζεύει όλο το χρήμα» έγραφε (#έξαλλη) η εφημερίδα Ακρόπολη.

tzoker2

Πραγματικότητα: Στη σελίδα του ΟΠΑΠ υπάρχει ολόκληρο το αρχείο των κληρώσεων από το 1997. Είπαμε, GOOGLE IT

«Δώστε τώρα το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου»

Χωρίς-τίτλο-4hqdefault

Hoax: Online ψήφισμα προσπάθησε να πείσει τα Ιντερνετς πως με μερικές χιλιάδες υπογραφές θα δημιουργηθεί υποψηφιότητα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου για το βραβείο Νόμπελ. Γιατί το αξίζουν τελικά: «Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.»

[…]

«Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα.»

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με το επίσημο site του οργανισμού, υπάρχει ένας κανόνας, μια «ομερτά» που τονίζει ότι καμία υποψηφιότητα δεν ανακοινώνεται ούτε στα media, ούτε στους ίδιους τους υποψηφίους. Επίσης, οι μόνοι που μπορούν να προτείνουν υποψήφιους είναι :

Μέλη κυβερνήσεων και εθνικών συνελεύσεων.

. Μέλη διεθνών δικαστηρίων.

. Πρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίων και διευθυντές ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής.

. Βραβευθέντες με νόμπελ παρελθόντων ετών ή μέλη διοικητικών συμβουλίων που επίσης έχουν βραβευθεί με νόμπελ.

. Ενεργά και πρώην μέλη αλλά και πρώην σύμβουλοι της νορβηγικής επιτροπής νόμπελ.

Πηγή: rise.gr