Ο Τσακαλώτος τώρα λέει ότι ο κόφτης είναι ημιαυτόματος!

Gazzetta team
Ο Τσακαλώτος τώρα λέει ότι ο κόφτης είναι ημιαυτόματος!
«Δεν γνωρίζετε πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές». Η κυβέρνηση προτίθεται να τρέξει την κατάθεση των νομοσχεδίων το καλοκαίρι με στόχο να αποδώσουν αυτά και στο τέλος του χρόνου να έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρου.

Χρονικό περιθώριο ενός μήνα θα έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών προτού ο αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης» τεθεί σε λειτουργία τόνισαν στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου σήμερα Τετάρτη.

Πάντως, στο ν/σ δεν θα περιλαμβάνεται ο κόφτης, ο οποίος θα κατατεθεί με τροπολογία όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός του κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στην ΚΟ μίλησαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και πάνω από 20 βουλευτές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε από τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, σε περίπτωση διαπίστωσης πιθανού δημοσιονομικού κενού μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης υπάρχει ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα στον οποίο ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρέμβει προσδιορίζοντας τους κωδικούς από τους οποίους μπορεί να γίνεται περικοπή.

«Αυτόματη περικοπή μπορεί να γίνει μόνο αν δεν κάνει τίποτα ο ΥΠΟΙΚ και περάσει ο μήνας. Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης» επέμειναν οι υπουργοί.

«Δεν γνωρίζετε πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος στους βουλευτές.

Εξάλλου, η κυβέρνηση προτίθεται να «τρέξει» την κατάθεση των νομοσχεδίων το καλοκαίρι με στόχο να αποδώσουν αυτά και στο τέλος του χρόνου να έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τον αναπτυξιακός νόμο, το λαθρεμπόριο τις αδήλωτες καταθέσεις και την κοινωνική οικονομία.

«Οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια, ενώ στους βουλευτές εξηγήθηκε πόσο χειρότερες θα ήταν άλλες επιλογές. Παράλληλα, οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν περισσότερο στον μηχανισμό και πώς θα λειτουργεί.

Συζητήθηκε επίσης η μορφή που θα διοικείται το Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ενώ ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι προστατεύεται το 93% των στεγαστικών «κόκκινων» δανείων.

Από πλευράς βουλευτών, το κλίμα που βγαίνει και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το ν/ς είναι αισιόδοξοι, γατί ανοίγει ο ορίζοντας για να ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θεωρούν δε, ότι αν έχουν μια καλή διευθέτηση στο ζήτημα τους χρέους από το 2017 είναι ορατό το ενδεχόμενο της επιστροφής στις αγορές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως έχουν κάνει παρά πολύ καλή προετοιμασία για το πολυνομοσχέδιο σε επίπεδο ΚΟ. Εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο θα είναι ο Κώστας Σπαρτινός, ενώ ο Σωκράτης Φάμμελος θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πεντάωρη συνεδρίαση με τους υπουργούς και τους βουλευτές που θα συμμετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα μετέχουν στο νομοσχέδιο. «Κάναμε πιο πολιτική συζήτηση» λένε κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές. Την καλούν στο «και 5» στα μείζονα ζητήματα όπως το χρέος να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια και να μην την υπονομεύει.

Πηγή: skai.gr