Θρίλερ για το Brexit, τον κίνδυνο «ντόμινο» και τη παγκόσμια οικονομία

Gazzetta team
Θρίλερ για το Brexit, τον κίνδυνο «ντόμινο» και τη παγκόσμια οικονομία
Σε μάχη για γερά νεύρα θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μάχη για γερά νεύρα θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν τοδημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάιο προμηνύουν ένα πραγματικό θρίλερ, με τις βρετανούς πολίτες να εμφανίζονται διχασμένοι. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές και οι εκθέσεις που προειδοποιούν για τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχει ένα Brexit τόσο για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η σημαία της Μ. Βρετανίας έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Η σημαία της Μ. Βρετανίας έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στις έρευνες κοινής γνώμης που έγινε τον Μάιο, μερικές εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη, η ψήφος υπέρ του Brexit δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, φτάνοντας στο σημείο να προηγείται της ψήφου υπέρ της παραμονής της ΕΕ, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονική σύγκριση των αποτελεσμάτων των ερευνών γνώμης που διεξήχθησαν από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα. Όπως μαρτυρά και ο σχετικός πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα το whatukthinks.org, και συνοψίζει τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν για το θέμα, ενώ η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είχε περίπου 10 μονάδες προβάδισμα τον Ιανουάριο του 2016, η διαφορά εξανεμίστηκε μέσα σε πέντε μόλις μήνες.

Πηγή: whatukthinks.org
Πηγή: whatukthinks.org

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το πώς η διαφορά μεταξύ των δύο εκστρατειών μειώθηκε σταδιακά από τα μέσα του Απριλίου ως το σημείο όπου και οι δύο εμφανίζονται πλέον ισοδύναμες.

Πηγή: whatukthinks.org
Πηγή: whatukthinks.org

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τάση για «ντέρμπι» φαίνεται να μην επηρέασε ούτε η παρέμβαση που έκανε πριν από δύο περίπου δύο εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία.

Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε μεταξύ 22 και 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, από την εταιρία ICM. Σε αυτήν, το 46% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ ενός Brexit, έναντι 44% που δήλωσαν ότι επιθυμούν να μείνει η χώρα στην ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπάρακ Ομπάμα στο Λονδίνο
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπάρακ Ομπάμα στο Λονδίνο

Ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» δημοψηφισμάτων

Την ίδια στιγμή, για τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» δημοψηφισμάτων σε περίπτωση Brexit προειδοποιεί έρευνα που διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων «Ipsos-MORI» σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία) με τη συμμετοχή έξι χιλιάδων ατόμων. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου και έδειξε πως το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει και άλλες χώρες προς αποχώρηση.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) δήλωσαν ότι επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε, όπως ακριβώς θα κάνει η Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Ο βρετανός πρωθυπουργός στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Προειδοποιήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, στο πλήθος προειδοποιήσεων για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένα Brexit ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή και η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία.

Tο πλήγμα στη βρετανική οικονομία εάν η χώρα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι από «πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα. «Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το Ταμείο, μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας. «Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Όσμπορν
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Όσμπορν

Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Την Πέμπτη, και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.

Ο διοικητής της τράπεζας Μάρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε «ελέφαντα στο δωμάτιο» το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για τις προοπτικές της οικονομίας είναι η υψηλότερη από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Μια ψήφος να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ θα επιδράσει σημαντικά στηνισοτιμία της στερλίνας, καθώς και στην προσφορά και τη ζήτηση» ανέφερε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της τράπεζας.

Ο Κάρνεϊ δεν παρέλειψε ακόμη να προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ένα ενδεχόμενο Brexit είναι μεγάλοι, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, θα έπληττε τις κεφαλαιακές ροές, θα αύξανε το κόστος ασφάλισης κινδύνων, θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας
Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας

Βερολίνο: Ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση

Οποιαδήποτε ψήφος στη Βρετανία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει την αποχώρησή της από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε ενδεχομένως το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του στους κόλπους της Ένωσης. Αυτό διεμήνυσε στο σκλήρό μήνυμά του την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Μια ψήφος υπέρ της "εξόδου" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί… για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε

«Πιστεύω ότι τόσο η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν μεγαλύτερο όφελος με την παραμονή της Βρετανίας» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. Τόνισε ωστόσο πως υπάρχει μέλλον για την Ε.Ε. ακόμα και χωρίς την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: thetoc.gr