Αδημοσίευτες φωτογραφίες του Τζορτζ Μπους στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (pics)

Gazzetta team
Αδημοσίευτες φωτογραφίες του Τζορτζ Μπους στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (pics)
Ο πρώην πρόεδρος καταγράφεται ενώ ετοιμάζει το διάγγελμά του, ενώ βρίσκεται στο Air Force One και ενώ τον παρηγορεί η αντισυνταγματάρχης Σίντι Ράιτ - Η ανθρώπινη διάσταση, στόχος του φωτογράφου.

Η εικόνα του σαστισμένου Τζορτζ Μπους να διαβάζει παραμύθια σε μαθητές δημοτικού σχολείου στην Φλόριντα έχει αποτυπωθεί στη μνήμη εκατομμυρίων πολιτών. Το απλανές βλέμμα του προδίδει την αμηχανία της στιγμής, λίγα δευτερόλεπτα αφού συνεργάτης του τον ενημερώνει για το «χτύπημα» στους Δίδυμους Πύργους. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001 και η Αμερική δεχόταν τη σφοδρότερη επίθεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες του Τζορτζ Μπους που ελήφθησαν από τον προσωπικό φωτογράφο του πρώην προέδρου, Ερικ Ντρέιπερ και δημοσιεύθηκαν από τον κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Το να απαθανατίσω την ιστορία ήταν δύσκολο», είχε δηλώσει ο Ντρέιπερ σε μία συνέντευξή του στο 2015.

«Έπρεπε να εστιάσω στο ότι βρισκόμουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και να διώξω τα συναισθήματά μου για να απαθανατίσω πραγματικά την ιστορία. Όλοι έκαναν τη δουλειά τους εκείνη την ημέρα και ήξερα ότι η δουλειά μου ήταν να έχω μία ξεκάθαρη εικόνα ώστε να καταγράψω όσα βρίσκονταν μπροστά μου», είχε προσθέσει ο φωτογράφος.







Οι εικόνες που παραχωρήθηκαν από τη βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους καταγράφουν τις πρώτες στιγμές με μία διάθεση να αποτυπωθεί η ανθρώπινη διάσταση μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, φωτογραφίζεται ενώ ετοιμάζει το διάγγελμά του για τον αμερικανικό λαό, ενώ βρίσκεται στο Air Force One παρακολουθώντας την τραγωδία από τηλεοπτικό δέκτη, όταν η αντισυνταγματάρχης Σίντι Ράιτ τον παρηγορεί αγγίζοντάς τον στο λαιμό, όταν μιλάει στο τηλέφωνο έχοντας τα πόδια του πάνω στο γραφείο του με τον σύμβουλό του να βλέπει τις εξελίξεις, αλλά και όταν βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς πολίτες σε ζωντανή μετάδοση.

«Δε θα κάνουμε κανένα διαχωρισμό ανάμεσα στους τρομοκράτες που διέπραξαν αυτές τις ενέργειες και όσους τους προστατεύουν», είχε δηλώσει στη σύντομη ομιλία του ο Μπους επισημαίνοντας πως είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας να βρουν τους ενόχους και να τους φέρουν ενώπιον δικαιοσύνης.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Μπους έκανε λόγο για «μεγάλη συμφορά» που χτύπησε τη χώρα, αλλά και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον η ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, προειδοποιώντας ότι δε θα ξεχάσει το πλήγμα, ούτε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτό.

«Δεν θα υποχωρήσω, δεν θα επαναπαυθώ, δεν θα εγκαταλείψω αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύγκρουση, η έκβασή της όμως είναι γνωστή. Η ελευθερία και ο φόβος, η δικαιοσύνη και η αναλγησία βρίσκονταν πάντοτε σε πόλεμο, γνωρίζουμε όμως ότι ο Θεός δεν στέκει ουδέτερος απέναντί τους. Αγαπητοί συμπατριώτες μου, θα πολεμήσουμε τη βία με απεριόριστη δικαιοσύνη, για το δίκαιο του αγώνα μας και για τη νίκη μας κατά της τρομοκρατίας. Είθε ο Θεός να μας χαρίζει σύνεση στον μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε, είθε να προστατεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», κατέληγε στην ομιλία του ο Μπους και όσα επακολούθησαν ανήκουν πλέον στην Ιστορία.

Πηγή: protothema.gr