Έρχονται οι σοκαριστικές εικόνες με ασθένειες πάνω στα πακέτα των τσιγάρων

Gazzetta team
Έρχονται οι σοκαριστικές εικόνες με ασθένειες πάνω στα πακέτα των τσιγάρων
«Πράσινο φως» για πακέτα τσιγάρων με εικόνες-σοκ και στην Ευρώπη ανοίγει η απόφαση σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την απόπειρα καπνοβιομηχανιών να «μπλοκάρουν» την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των καπνοβιομηχανιών Phillip Morris International και British American Tobacco, δημιουργώντας ένα σημαντικό προηγούμενο. Έτσι, και άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν πλέον να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για να καταπολεμήσουν την συνήθεια που σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Το Δικαστήριο αποφασίζει ότι όσον αφορά στον νόμο ότι κάθε πακέτο τσιγάρων πρέπει να φέρει προειδοποιήσεις υγείας, η κοινοτική οδηγία δεν έχει ξεπεράσει το όριο αυτών που είναι αποδεκτά και απαραίτητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση. Οι δύο εταιρίες ισχυρίζονταν ότι τα μέτρα της Ε.Ε. τους απαγορεύουν να εκμεταλλεύονται τα εμπορικά σήματά τους, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας υιοθέτησε την σχετική οδηγία τον Μάρτιο του 2015 και ο τότε υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ζητήσει να καταρτιστεί ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα προσαρμόσει το εθνικό δίκαιο στα όσα προβλέπει η αυστηρή κοινοτική Οδηγία 2014/44.

Πηγή: ethnos.gr