Προσπάθειες για επέκταση της εκεχειρίας και στο αιματοβαμμένο Χαλέπι

Gazzetta team
Προσπάθειες για επέκταση της εκεχειρίας και στο αιματοβαμμένο Χαλέπι
Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών στη Συρία και βασική πηγή τριβών μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

Διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο να ενταχθεί και η επαρχία του Χαλεπίου της στη προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις ώστε να εγκαθιδρύσουμε ένα ‘καθεστώς ησυχίας’ στην επαρχία του Χαλεπίου», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υποστράτηγος Σεργκέι Κουραλένκο, υπεύθυνος του ρωσικού κέντρου επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών στη Συρία, καθώς δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ προσπαθούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την στρατηγικής σημασίας πόλη, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν νοσοκομείο στην πόλη του Χαλεπίου χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν παιδιά και γιατροί.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, όμως το μακελειό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ζήτησαν από το συριακό καθεστώς να τερματίσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Η άτυπη εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη τη Συρία στις αρχές του έτους κατέρρευσε απότομα τον Απρίλιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναζωπύρωσης της βίας στο Χαλέπι, η οποία οδήγησε και σε κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Σε μία προσπάθεια ανάστασης της εκεχειρίας, ΗΠΑ και Ρωσία πέτυχαν συμφωνία για πειραματική κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από αντάρτες, και στην επαρχία της Λατάκιας.

Ο κ. Κουραλένκο σημείωσε πως το «καθεστώς ησυχίας» στην Ανατολική Γκούτα και τη Λατάκι τηρείται.

Πηγή: skai.gr