«Πάγος» και από την Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Gazzetta team
«Πάγος» και από την Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα
Δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος σύγκλησης συμβουλίου κορυφής της ευρωζώνης.

Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος σύγκλησης συμβουλίου κορυφής της ευρωζώνης, όπως ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ και σε ερώτηση, γιατί έσπευσε να αντιδράσει πρώτος ο κ. Σόιμπλε σε ένα θέμα αρμοδιότητας της καγκελαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παρέμπεμψε στην ιδιαίτερα στενή συνεργασία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την καγκελάριο.

Επί της ουσίας πάντως ο κ. Ζάιμπερτ υιοθέτησε και από πλευράς καγκελαρίου τα όσα είπε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που δίνει συγκεκριμένο ρόλο στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup. «Σε αυτή παραμένουμε σταθεροί», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις στην κατηγορηματική αντίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου κρυφής της ευρωζώνης ανατρέχοντας στο θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι το Eurogroup, και στις δηλώσεις του επικεφαλής του.

«Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρόοδος των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει την πρόσκληση σε ένα Eurogroup. Πόσο καιρό θα διαρκέσει, πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, δεν μπορώ να πω, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο. Η κανονική διαδικασία προβλέπει συζητήσεις που κάνουν οι θεσμοί και το θεσμικό όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup», επεσήμανε η εκπρόσωπος.


Πηγή: protothema.gr