18 ακόμα μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία από την Ελλάδα

Gazzetta team
18 ακόμα μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία από την Ελλάδα
Με το σταγονόμετρο συνεχίζεται η επιστροφή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters 18 μετανάστες επιβιβάστηκαν σήμερα σε δύο πλοία για ταξιδέψουν προς την γειτονική χώρα όπως προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε και Άγκυρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, οι 13 από αυτούς τους ανθρώπους φιλοξενούνταν στη Λέσβο και άλλοι πέντε στη Χίο.

Οι περισσότεροι ήταν Αφγανικής καταγωγής και κανένας από αυτούς δεν είχε αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα. «Δεν κόβουμε γωνίες και δεν καθυστερούμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, που διαβεβαίωσε ότι τηρούνται όλες οι νομικές διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου.

Με βάση την συμφωνία της 20ης Μαρτίου, 340 μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. Στα ελληνικά νησιά παραμένουν περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, που προβλέπει ότι εάν δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ή το αίτημά τους απορριφθεί τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για εντατικοποίηση των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα.

Η Άγκυρα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ενισχύσει τη νομική προστασία που προσφέρει στους μη Σύρους πρόσφυγες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νομική κάλυψη σε Ελλάδα και Ευρώπη για να εντατικοποιήσουν τις επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά.

Αυτή η απόφαση αναμένεται να αυξήσει και την πίεση που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια - ένα ζήτημα που έχει διχάσει την Ευρώπη.

Πηγή: ethnos.gr