Η ποιήτρια Ναν Σέφερντ πρώτη γυναίκα σε σκοτσέζικο χαρτονόμισμα

Gazzetta team
Η ποιήτρια Ναν Σέφερντ πρώτη γυναίκα σε σκοτσέζικο χαρτονόμισμα
Το χαρτονόμισμα των 5 λιρών θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

Η Ναν (Άννα) Σέφερντ ήταν Σκοτσέζα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια. Εκπροσωπούσε τον πρώιμο σκοτσέζικο μοντερνισμό και έγραψε τρία μυθιστορήματα. Το σκοτσέζικο τοπίο και ο καιρός έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα μυθιστορήματά της και ήταν επίκεντρο στην ποίησή της. Ήταν λέκτορας της Αγγλικής γλώσσας και εργάστηκε στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής της.

Είναι η πρώτη γυναίκα που επελέγη για να κοσμήσει με το πρόσωπό της σκοτσέζικο χαρτονόμισμα, συγκεκριμένα αυτό των 5 λιρών.

Η Σέφερντ επελέγη από το συμβούλιο της Royal Bank of Scotland και τα χαρτονομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία μέσα στο 2016. Στην ίδια συνεδρίαση επελέγη η επιστήμονας Mary Somerville για την εικόνα του χαρτονομίσματος των 10 λιρών. Η Σκωτία με αυτό τον τρόπο θα τιμήσει δυο διάσημες γυναικείες προσωπικότητες.

Το χαρτονόμισμα έχει ακόμα μια ποιμενική απεικόνιση και ένα απόσπασμα από το πρώτο της μυθιστόρημα. Η Shepherd πέρασε όλη της τη ζωή στο Aberdeen της Σκωτίας όπου γεννήθηκε το 1893 και πέθανε το 1981.


Πηγή: thetoc.gr