Υγειονομική «βόμβα» η αποθήκη ψυχών στο Ελληνικό

Gazzetta team
Υγειονομική «βόμβα» η αποθήκη ψυχών στο Ελληνικό
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Οι σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη, στις οποίες ζουν πολυμελείς οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, οι 30 χημικές τουαλέτες για 5.000 άτομα μαρτυρούν τις άθλιες συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού.

Η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, αλλά και ο θάνατος από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενός 17χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν, έχει κινητοποιήσει τους δημάρχους της περιοχής που ζητούν την επέμβαση εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 17χρονη αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα εδώ και ένα χρόνο. Το ταξίδι από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάστασή της. Στο Ελληνικό ζούσε με τους γονείς του και τα τρία αδέλφια της εδώ και δύο μήνες.

Οι συνθήκες υγιεινής στο παλιό αεροδρόμιο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 4.000 ανθρώπων.

Με επιστολή τους προς την κυβέρνηση, πέντε δήμαρχοι των Νοτίων Προαστίων κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων και δεν θα επιτρέψουν να γίνει αποθήκη ψυχών.

Ο Γιώργος Παπανικολάου δήμαρχος Γλυφάδας ζητεί να επέμβει η εισαγγελική αρχή , να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν, ενώ για «υγειονομική βόμβα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αεροδρομίου, στο Ελληνικό και με αφορμή τον θάνατο μίας 17χρονης.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει απόλυτα δικαιολογημένες τις ανησυχίες των δημάρχων Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Παλαιού Φαλήρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης «ο θάνατος της 17χρονης επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Δημόσια υγεία.

Ο θάνατος της 17χρονης στον καταυλισμό του Ελληνικού ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας υγείας που ανακύπτουν λόγω της ανεπαρκέστατης διαχείρισης των υγειονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και ειδικά των ευπαθή ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες) από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας και την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες.

Eιδικά στους καταυλισμούς στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και εκθέτει τη χώρα.

Μάλιστα με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, θα αυξηθεί δραματικά ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν έχουν δρομολογηθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου , οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών, με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει το κίνδυνο έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός, κ.τ.λ.

Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει με κατεπείγουσες διαδικασίες τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στο μεταξύ στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά. 26 σκηνές κάηκαν και 4 άτομα διακομιστηκαν στο νοσοκομείο.

Στην Ειδομένη οι αντίξοες συνθήκες επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τους θυελλώδεις ανέμους, ωστόσο πρόσφυγες και μετανάστες επιμένουν να βρίσκονται εκεί, ευελπιστώντας ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τονίζει ότι «οι πρόσφυγες υποκεινται στους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί. Η γραμμή πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε».

Στο λιμάνι του Πειραιά, εντός των ημερών θα δοθεί στο επιβατικό κοινό ο σταθμός στην πύλη Ε2, αφού προηγουμένως καθαριστεί και απολυμανθεί από ειδικά συνεργεία του ΟΛΠ. Οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί έχουν μετακινηθεί στο κέντρο φιλοξενία Σκαραμαγκά και άμεσα θα ξεκινήσει και η μετακίνηση όσων παραμένουν στην Πέτρινη αποθήκη και στην Ε-1. Συνολικά 3.300 άτομα.


Πηγή: newsbeast.gr