Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Μπρέιβικ στην φυλακή

Gazzetta team
Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Μπρέιβικ στην φυλακή
Νορβηγικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του Αντερς Μπρέιβικ παραβιάστηκαν στη φυλακή, όπου εκτίει την ποινή του καθώς έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία και μαζική δολοφονία.

Το δικαστήριο στο Οσλο αποφάσισε ότι οι συνθήκες στη φυλακή παραβιάζουν άρθρο της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική αντιμετώπιση. «Η απαγόρευση αυτή αποτελεί θεμελιώδη αξία μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Ισχύει και για την αντιμετώπιση που έχουν τρομοκράτες και δολοφόνοι», είπε η δικαστής Ελεν Αντενάες Σεκούλιτς.

Ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή των 21 ετών φυλάκισης, η οποία μπορεί να παραταθεί αν κριθεί ότι παραμένει επικίνδυνος, για το θάνατο οχτώ ανθρώπων από έκρηξη βόμβας έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Οσλο και τη δολοφονία 69 ακόμη- οι περισσότεροι έφηβοι- στο μακελειό που προκάλεσε σε κατασκήνωση το 2011. Επί μία ώρα, στο νησί Ουτόγια, μεθοδικά δολοφόνησε όσους από τους νεαρούς έβρισκε μπροστά του.

Σε αναφορά που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο, σημειωνόταν ότι η κράτηση του Μπρέιβικ σε απομόνωση κινδύνευε να μετατραπεί σε απάνθρωπη αντιμετώπιση. Ο ίδιος πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο, ενάντια στην πολιτεία, καταγγέλλοντας ότι είναι θύμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η κυβέρνηση παραβίαζε το δικαίωμά του για το σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Το δικαστήριο απέρριψε τους τελευταίους δύο ισχυρισμούς.

Πηγή: iefimerida.gr