Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018

Gazzetta team
Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018
Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι εφικτή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επιμένοντας πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει τα νέα δάνεια και θα ανοίξει τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ωστόσο τόνισε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν στον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018, κάτι που διαμήνυσε χθες και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ έχουν άδικο που το αμφισβητούν.

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε πως κάνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης που αναμένει από τις διάφορες μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο σε όλα αυτά τα μέτωπα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, τότε μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Οπως επισημαίνει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση σέρνονται από πέρυσι, εν μέρει γιατί το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για ορισμένες οικονομικές υποθέσεις και σενάρια ως προς το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην αποτίμηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι, όμως αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί γιατί χωρίς αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, σημειώνει το Reuters. Η συμφωνία είναι επίσης προϋπόθεση για την έναρξη των όποιων συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες πως δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όμως οι υπουργοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.

Σημείωσε πως οι δανειστές της ευρωζώνης είναι ανένδοτοι στο ότι το κλειδί για μια συμφωνία είναι να τηρηθεί η υπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ θεωρεί από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό το να ζητηθεί από την Αθήνα να διατηρήσει ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα για δεκαετίες μετά το 2018.

Το Ταμείο θεωρεί πως ο στόχος για το πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί και πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα μια μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε δηλώσεις του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ντρομπρόβσκις είπε πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας και οι διαφορές που υπάρχουν με την ευρωπαϊκή πλευρά σχτικά με τους στ΄χους του προϋπολογισμού δεν αποτελούν εμπόδιο για την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Επίσης, μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι από το 2012, είπε και αυτή η δέσμευση επανήλθε τον προηγούμενο χρόνο.


Πηγή: thetoc.gr