Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, λέει ο Μοσκοβισί

Gazzetta team
Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, λέει ο Μοσκοβισί
Eλπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Υπερασπίστηκε τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει η ΕΚΤ αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ως διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποφασιστικής σημασίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα και αυτή με τη σειρά της να κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της και όχι μόνο.

Απατώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία έχει τη «δύναμη» να αντέξει νέα μέτρα, με δεδομένη την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ο κ. Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «τακτικισμοί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να λάβουμε πολιτικές, δηλαδή υποκειμενικές αποφάσεις. Έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Σαφώς κατανοούμε την ακόμη πιο δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα λόγω και της προσφυγικής κρίσης. Όμως θα πρέπει όλα να επιταχυνθούν. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης και επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και το Eurogroup.

Αρνήθηκε να σχολιάσει - για μία ακόμη φορά - τις διαρροές των συνομιλιών των επικεφαλής των θεσμών, ενώ επανέλαβε ότι «δεν έχουμε ούτε κόκκινες, ούτε κίτρινες, ούτε άσπρες γραμμές. Αυτό που έχουμε είναι ένας οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρόκειται για το μνημόνιο, το οποίο όντως συντάχθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Συμφωνώ απόλυτα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ότι μπορεί να βρεθεί λύση».

Υπερασπίστηκε τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει η ΕΚΤ αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παραβίαση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.

Πηγή: Newmoney