Xωρίς συμφωνία η ολονύκτια διαπραγμάτευση

Gazzetta team
Xωρίς συμφωνία η ολονύκτια διαπραγμάτευση
Διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον. Συνεχίζονται στις 3 το μεσημέρι. Τι «κλείδωσε».

Με όλα τα ζητήματα ανοικτά διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 9 ωρών, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 3 το μεσημέρι.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τονΓιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργόςΟικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα το κόκκινων δανείων. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργος ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Δεν βγήκε λευκός καπνός ούτε στη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα-χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα. Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εντός της ημέρας. Το χάσμα για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των ελεγκτών με τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και τον υπουργό κ. Βερναρδάκη. Στη συνάντηση με τον κ Βερναδάκη, τέθηκε η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά ως προς το ποιά θα είναι τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν απόδοση 3% του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις -ειδικά απο το ΔΝΤ- ως προς την απόδοση του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση παραμένει παγιδευμένη στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ώστε να ξεκινήσει -αλλά σε βάθος χρόνου- και η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση Σόιμπλε που βάζει «πάγο» επί του παρόντος στο θέμα του χρέους. «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησεστο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να συνταχθεί ένα πρώτο "προσύμφωνο" πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων το νωρίτερο τον Ιούνιο, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο κείμενα πάνω στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ έχει αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση ένα 15σελιδο MEFP και αντίστοιχα η Κομισιόν ένα ΜοU 37 σελίδων, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται στα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, τα "κόκκινα δάνεια" και το ασφαλιστικό, αλλά διαφωνούν στο στόχο και την απόδοσή τους το 2018.

Με απλά λόγια, το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΔΝΤ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα πιέζει για μικρότερο πλεόνασμα το 2018, θεωρώντας το 3,5% ανέφικτο. Ωστόσο, όπως λένε, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος της Ελλάδας, κυρίως στη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του, η οποία ενδεχέται να φτάσει και τα 70 χρόνια.

Τα μέτρα που ζητούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και βιβλίων, την αύξηση των έμμεσων φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Πηγή: thetoc.gr