Με τα πόδια από την Πάτρα στην Αθήνα! Μια διαφορετική πορεία για την ανεργία

Gazzetta team
Με τα πόδια από την Πάτρα στην Αθήνα! Μια διαφορετική πορεία για την ανεργία
Είναι 29 ετών, άνεργος και ζει στην Πάτρα. Την Κυριακή, λίγο πριν από τις εννιά το πρωί, θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγ. Γεωργίου, για να ξεκινήσει μαζί με χιλιάδες ανθρώπους μια πορεία 220 χιλιομέτρων.

Στόχος τους να φτάσουν στο Σύνταγμα την επόμενη Κυριακή έχοντας περπατήσει επί επτά ημέρες, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι στάσεις σε πόλεις και έχοντας καταφέρει να ακουστεί δυνατά το σύνθημα που θα φωνάζουν: «Δουλειά για όλους. Δουλειά με δικαιώματα». Ο Ανδρέας Παυλογιάννης είναι ένας από εκείνους που θα συμμετάσχουν στην επταήμερη πορεία ενάντια στην ανεργία, μια μοναδική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα που θα διοργανωθεί στη χώρα μας ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Αφορμή, τα δραματικά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας: Ανεργία 38%, αριθμός που μεταφράζεται σε 30.000 ανθρώπους εκτός εργασίας χωρίς να υπολογίζονται όσοι έφυγαν για το εξωτερικό.

Όσο οι μέρες περνούν, πυρετώδεις ετοιμασίες γίνονται στις περισσότερες πόλεις της βορείου Πελοποννήσου και η ανταπόκριση διαφαίνεται αξιοσημείωτη. Στις στάσεις της διαδρομής -οι οποίες θα γίνονται ανά περίπου 30 χιλιόμετρα- έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις υποδοχής από τους τοπικούς δήμους και από φορείς, ενώ ανά περίπου 7 χιλιόμετρα θα γίνονται ενδιάμεσες στάσεις όπου θα προστίθενται και νέοι διαδηλωτές.

«Όλη η Πάτρα είναι έτοιμη να περπατήσει. Ετοιμάζουμε πορεία αγώνα κατά της ανεργίας με σύνθημα ?Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα?», δηλώνει ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης. «Εκτιμούμε ότι θα είμαστε πάρα πολλοί έτσι όπως φαίνεται. Θα γίνουν εκδηλώσεις υποδοχής σε κάθε δήμο από όπου θα περνά η πορεία και ο καθένας μπορεί να περπατήσει από ένα μέτρο μέχρι όσο μπορεί».

Στήριξη από φορείς
Τη στήριξή τους στη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας έχουν εκφράσει δεκάδες μαζικοί φορείς, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, εμπορικές ενώσεις, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία από σκακιστικές ενώσεις μέχρι τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών - αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες του Αθλητισμού, μεταξύ των οποίων Ολυμπιονίκες, της Τέχνης και κινημάτων όπως ο γιος του ειρηνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Ο Ανδρέας Παυλογιάννης και ο Σταύρος Ξιούρας θα συμμετάσχουν στην επταήμερη πορεία
Ο Ανδρέας Παυλογιάννης και ο Σταύρος Ξιούρας θα συμμετάσχουν στην επταήμερη πορεία

«Βρίσκω πολύ θετική την πρωτοβουλία. Γι' αυτό θα συμμετάσχω», λέει ο Ανδρέας. «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι θετικό ειδικά για την Πάτρα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για εμάς τους νέους ανέργους που εργαζόμαστε σε κακοπληρωμένες δουλειές όποτε βρούμε, ανασφάλιστοι και χωρίς δικαιώματα. Οι περισσότεροι καταφεύγουμε για ένα μεροκάματο στις καφετέριες όπου μπορεί να δουλεύεις μέχρι και 12 ώρες την ημέρα για 25 ευρώ».

Ο Ανδρέας εξηγεί ότι θα συμμετάσχει στην πορεία μαζί με κάποιους φίλους και με μέλη της οικογένειάς του. «Δυστυχώς οι περισσότεροι άνεργοι κλείνονται στο σπίτι τους και προσπαθούν να βρουν μια λύση ατομικά. Βυθίζονται στην κατάθλιψη. Ο άνθρωπος από τη στιγμή που είναι άνεργος νιώθει ότι είναι και άχρηστος. Αν δεν μπορείς να βγάλεις κάπου τη δημιουργικότητα που έχεις, παθαίνεις μελαγχολία. Πιστεύω οπωσδήποτε ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και κυρίως να στηριχθούν από τον κόσμο», υποστηρίζει και προσθέτει: «Δεν πιστεύω φυσικά ότι με μια πορεία θα πέσει το ποσοστό της ανεργίας και θα λυθεί το πρόβλημα, πιστεύω, όμως, ότι μπορεί να περάσει ένα δυνατό μήνυμα. Και να συμβάλει στο να κερδίσουμε κάποια πράγματα για την καθημερινότητα. Γιατί μπορούν να κερδηθούν...».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΙΟΥΡΑΣ
Θα πάμε στην πορεία για να έχουμε κατακτήσεις

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανέργων είναι παραγκωνισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς καμία δυνατότητα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην δουλειά και τη ζωή», λέει ο Σταύρος Ξιούρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στην πορεία της Κυριακής. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα. Δεν πάμε στην πορεία απλώς για να φανούμε, δεν πάμε μόνο για να φωνάξουμε, αλλά και για να έχουμε κατακτήσεις. Είναι θετικά τα αιτήματα που βάζει ο δήμος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους, πράγματα που η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει. Είμαι 26 ετών, σπούδασα στα ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας στην Αρτα και είμαι άνεργος.

Υπάρχουν και άνεργοι με πολύ καλύτερα πτυχία από μένα», συμπληρώνει. «Πηγαίνω για μεροκάματο δεξιά, αριστερά, όμως έτσι λύση δεν βρίσκεται. Σε θέλουν να κάθεσαι σπίτι και να κλαις τη μοίρα σου. Να θεωρείς ότι τίποτα δεν αλλάζει. Δεν είναι έτσι. Η ιστορία έχει δείξει ότι όλα μπορούν να αλλάξουν με συλλογικό αγώνα. Η ψυχολογία στην ανεργία είναι μεγάλο θέμα. Σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση. Τον άνεργο τον αφορούν όλα. Και το Ασφαλιστικό τον ακουμπάει. Τόσοι άνθρωποι ζουν με τις συντάξεις των γονιών τους. Δεν κερδίζεις κάτι, λοιπόν, με το να κάθεσαι σπίτι, όλα αλλάζουν αλλά χρειάζεται προσπάθεια...».

Της Κατερίνα Ροββά

Πηγή: ethnos.gr