Οι «φωλιές» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη & τα σχέδια τους

Gazzetta team
Οι «φωλιές» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη & τα σχέδια τους
Συγκλονισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος τις αποκαλύψεις για τα σχέδια και την οργάνωση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Συγκλονισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος τις αποκαλύψεις για τα σχέδια και την οργάνωση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, λίγες μόλις ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Οι αποκαλύψεις βελγικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες στους αρχικούς σχεδιασμούς των τρομοκρατών συμπεριλαμβάνονταν και επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις τoυ Βελγίου, προκαλούν έντονη ανησυχία, τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές και οι προειδοποιήσεις πως το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει πλήθος εκπαιδευμένων μαχητών στην Ευρώπη έτοιμων να προχωρήσουν σε επιθέσεις.

Ετοίμαζαν νέα επίθεση στη Γαλλία

Οπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης ο γάλλος υπουργός εσωτερικών, οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας "απέτρεψαν μια νέα επίθεση στην Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο". Ο Μπερνάρ Καζνέβ αναφερόμενος στη σύλληψη ενός Γάλλου είπε ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο συγκεκριμένο σχέδιο. «Ήταν μέλος ενός δίκτυου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία», είπε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από το γραφείο του.

Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για ήρθε το βράδυ της Πέμπτης από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με δύο πηγές από αντίστοιχες υπηρεσίες ασφαλείας, τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ ελ Μπακράουι που πήραν μέρος στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, βρίσκονταν σε λίστες παρακολούθησης καιρό πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση των επιθέσεων στις Βρυξέλλες με εκείνες που σημειώθηκαν στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Αποκαλύπτουν όμως την ίδια στιγμή ένα οργανωμένο δίκτυο τρομοκρατών με επιχειρησιακή ετοιμότητα που «αλώνιζαν» στην Ευρώπη ακόμη και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όπως ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ήθελε να πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες μία επίθεση στα πρότυπα εκείνης του Παρισιού.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των προβληματισμών των αρχών ασφαλείας αλλά και δημοσιογράφων, αναλυτών και ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η επιλογή των Βρυξελλών ως στόχου της τελευταίας επίθεσης.

Τα σχέδια των τζιχαντιστικών πυρήνων

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα DH οι δράστες της επίθεσης των Βρυξελλών εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Βέλγιο, ωστόσο η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη Παρασκευή ενδεχομένως τους ανάγκασε να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Από τις έρευνες των αρχών έχει βρεθεί βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών της χώρας. Μάλιστα το βίντεο είχε τοποθετηθεί μπροστά από το σπίτι του και είχε ληφθεί λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το βίντεο 10 ωρών είχε βρεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο σπίτι ενός εκ των ύποπτων της σφαγής του Παρισιού, του Μοχάμεντ Μπάκαλι. Έδειχνε το πότε έφευγε και το πότε επέστρεφε στο σπίτι του ο διευθυντής των πυρηνικών σταθμών. Μετά την γνωστοποίηση των εν λόγω πληροφοριών, στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες στάλθηκαν στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, ενώ σύμφωνα με την DH, οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Ο πυρηνικός σταθμός Tihange στο Βέλγιο
Ο πυρηνικός σταθμός Tihange στο Βέλγιο

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν οι προειδοποιήσεις του Rob Wainwright, επικεφαλής της Europol. Σύμφωνα με την Europol, οι επιθέσεις των Βρυξελλών δείχνουν ότι υπάρχει δίκτυο τουλάχιστον 5.000 υπόπτων τρομοκρατών οι οποίοι είναι πιο επικίνδυνοι από ό, τι προηγουμένως θεωρούνταν και έχουν εκπαιδευτεί για επιθέσεις στην Ευρώπη. «Ανησυχούμε πολύ καθώς μόλις ανακαλύψαμε την ύπαρξη ενός πιο διαδεδομένου δικτύου τζιχαντιστών από ό, τι φοβόμασταν», δήλωσε ο Wainwright BBC Radio 4.

Αξιωματούχος ασφαλείας είχε πει πως το ISIS έχει έναν αριθμό ημιαυτόνομων πυρήνων στην Ευρώπη και φέρεται να έχει εκπαιδεύσει 400 μαχητές για να στοχοποιήσουν την Ευρώπη σε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Βέλγιο προπύργιο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλο από την επιλογή του τελευταίου στόχου των μαχητών του ISIS. Γιατί οι τζιχαντιστές επέλεξαν την πρωτεύουσα του Βελγίου για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους;

Στο Βέλγιο βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, η οποία σε αντίθεση ενδεχομένως με άλλες χώρες παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη από τα οφέλη και τα αγαθά της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Περίπου 630.000 μουσουλμάνοι ζουν στη χώρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού πληθυσμού. Η υψηλή ανεργία και η περιθωριοποίηση αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που ορισμένα από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας έλκονται από εξτρεμιστικές μορφές του ισλαμισμού.

Οπως αναφέρει ο Guardian, το Βέλγιο είναι η χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στρατολόγησης τζιχαντιστών στα «καυτά» μέτωπα από τη Συρία και το Ιράκ ως το Αφγανιστάν. Η περίφημη συνοικία του Μόλεμπεκ όπου την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ο τρομοκράτης Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών των αστυνομικών αρχών και στην υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, στο Βέλγιο οργανώθηκε ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς έχουν εντοπιστεί δύο γιάφκες στις οποίες οι τρομοκράτες φέρονται να έκαναν προετοιμασίες για τα χτυπήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν οι βελγικές αρχές τον περασμένο Νοέμβριο τουλάχιστον 440 τζιχαντιστές ζούσαν στην βιομηχανική συνοικία του Μολενμπέκ.

Η συνοικία Μολενμπέκ στις Βρυξέλλες
Η συνοικία Μολενμπέκ στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία (ICSR) με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ 2011 και τέλη 2013 περίπου 11.000 ισλαμιστές μαχητές ταξίδεψαν με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ. Από αυτούς ένας στους πέντε επέστρεψε στη δυτική Ευρώπη. Σε απόλυτους αριθμούς στο Βέλγιο φέρεται να έφτασαν έως και 296 τζιχαντιστές. Η χώρα βρίσκεται έτσι στην κορυφή της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου δρουν τζιχαντιστικά δίκτυα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο Βέλγιο υπάρχουν 27 τζιχαντιστές ανά 1.000.000 κατοίκους, γεγονός που το καθιστά προπύργιο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Τα κενά ασφάλειας στην πρωτεύουσα της Ευρώπης

Παρότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή πόλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής δραστηριότητας. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα γραφεία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται πολλές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Εάν το συμβολικό φορτίο της πόλης έπαιξε ενδεχομένως ένα ρόλο στην επιλογή της ως στόχου από τους τρομοκράτες, τα κενά ασφαλείας ήταν εκείνα που άφησαν το απαραίτητο πεδίο δράσης στους τζιχαντιστές.

«Πρέπει σαφώς να αντιμετωπίσουμε τις ανεπάρκειες των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας» ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Γκ. Έτινγκερ.

Ενδεικτική -και όχι ιδιαίτερα κολακευτική- είναι η μαρτυρία υψηλόβαθμου αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την αποτελεσματικότητα των βελγικών αρχών μιλώντας στην εφημερίδα Daily Beast. «Ακόμη και με την ΕΕ γενικά, υπάρχει μια διείσδυση τζιχαντιστών που συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες. Και μόλις τώρα άρχισαν να εργάζονται πάνω σε αυτό. Όταν πρέπει να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους ή να στείλουμε δικούς μας αξιωματούχους για να συζητήσουν μαζί τους, είναι σαν να μιλάμε -για να το πως με απλά λόγια- σε παιδιά. Δεν είναι ενεργητικοί, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Βρίσκονται σε μία άρνηση. Είναι τόσο τρομοκρατικό να παραδεχθείς ότι η χώρα σου έχει καταληφθεί» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Το κεντρικό κτίριο της Κομισιόν στην πρωτεύουσα του Βελγίου
Το κεντρικό κτίριο της Κομισιόν στην πρωτεύουσα του Βελγίου

Σαφείς αιχμές για τις βελγικές αρχές άφησε την Πέμπτη και ο ευρωπαίος επίτροπος Γκ. Έτινγκερ. «Πρέπει σαφώς να αντιμετωπίσουμε τις ανεπάρκειες των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας» ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και πρόσθεσε: «Μόνο στις Βρυξέλλες υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αστυνομικές υπηρεσίες, που δεν συνεργάζονται επαρκώς μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σοβαρότερη ωστόσο ήταν η καταγγελία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.Οπως αποκάλυψε την Τετάρτη οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον ένα από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας και τον είχαν απελάσει, ενημερώνοντας τις βελγικές αρχές ότι επρόκειτο για εξτρεμιστή μαχητή. Ωστόσο, οι τελευταίες τον άφησαν ελεύθερο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας.

Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών δείχνουν την δυσκολία των διωκτικών αρχών να αποτρέψουν επιθέσεις σε ευάλωτους στόχους, αναφέρει ο Guardian.

Νωρίτερα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε πως τόσο οι βελγικές όσο και άλλες αρχές της Δύσης είχαν λάβει «συγκεκριμένες προειδοποιήσεις» αναφορικά με τις επιθέσεις. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας ήξεραν, με έναν μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις στο άμεσο μέλλον τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο μετρό» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

Η μαύρη αγορά όπλων, η πολιτική αστάθεια και οι ευάλωτοι στόχοι

Σύμφωνα με αναφορές αμερικανών αξιωματούχων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις Βρυξέλλες ανθεί μια μαύρη αγορά όπλων, όπου μπορεί κανείς πολύ εύκολα και γρήγορα να προμηθευτεί στρατιωτικά όπλα και άλλο εξοπλισμό, χωρίς να χρειάζεται να τα «εισάγει» στη χώρα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η χώρα είναι γνωστή ως το κατάλληλο μέρος στην Ευρώπη για να προμηθευτεί κάποιος οπλισμό.

Την ίδια στιγμή, οι συνέπειες του επισφαλούς πολιτικού σκηνικού στο Βέλγιο συνέβαλαν ενδεχομένως -σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις- στη γιγάντωση των ακραίων εκδοχών του ισλαμισμού. Μεταξύ αυτών η διστακτικότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της μουσουλμανικής κοινότητας, σε μια χώρα που ποτέ δεν κατάφερε να συμφιλιώσει και να ενώσει τους Βαλώνους και τους Φλαμανδούς, τις δύο εθνικές κοινότητες που αδιαφορούν η μία για την ύπαρξη της άλλης, αλλά και η πολιτική αστάθεια, που στερεί από τις διωκτικές αρχές την οργάνωση και τους πόρους.

Βέλγοι στρατιώτες κάνουν περιπολία στην Grand Place των Βρυξελλών
Βέλγοι στρατιώτες κάνουν περιπολία στην Grand Place των Βρυξελλών

Υπάρχει ωστόσο και ένα ακόμη στοιχείο που συνθέτει την εικόνα των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων και δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το Βέλγιο. Όπως τονίζει ο Guardian οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών δείχνουν την δυσκολία των διωκτικών αρχών να αποτρέψουν επιθέσεις σε ευάλωτους στόχους, δηλαδή σε σημεία πολυσύχναστα, όπου η ελεύθερη πρόσβαση δεν μπορεί ούτε να περιοριστεί, ούτε να ελεγχθεί επαρκώς. Οι τρομοκράτες επιλέγουν αυτούς τους ευάλωτους στόχους για να επιτύχουν όσο το δυνατό περισσότερα θύματα και για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας.



Πηγή: thetoc.gr