Τα πέντε πρόσωπα που συνδέουν τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Gazzetta team
Τα πέντε πρόσωπα που συνδέουν τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
Το όνομά τους έγινε συνώνυμο της φρίκης, του τρόμου και του αιματοκυλίσματος. Είναι εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Και όπως φαίνεται, ανήκουν σε κοινό δίκτυο.

Με τις βελγικές αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για τους δράστες του «χτυπήματος» στις Βρυξέλλες, κατονομάζοντας τους αδελφούς Μπακράουι ως βομβιστές αυτοκτονίας και τον Ναγίμ Λαακραουί ως καταζητούμενο για την εμπλοκή του στην επίθεση, άρχισαν να γίνονται και οι πρώτοι συσχετισμοί μεταξύ των επιθέσεων στο Βέλγιο και στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, πηγές από τις αρχές ασφαλείας, τις οποίες επικαλούνταν διεθνή ΜΜΕ την Τρίτη, ανέφεραν ότι το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες μπορεί να έχει άμεση σχέση με έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ότι οι τζιχαντιστές έβαλαν στο στόχαστρο τη βελγική πρωτεύουσα, μετά από τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, επειδή φοβούνταν ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Το Reuters επικεντρώθηκε σε πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα, που εμφανίζονται να ανήκαν στην «καρδιά» του ίδιου δικτύου τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, με εμπλοκή και στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.

Καλίντ Ελ Μπακράουι
Βέλγος, 27 χρονών. Ανατινάχθηκε στον σταθμό του μετρό των Βρυξελλών Μάελμπεκ την Τρίτη.

Είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση γιατί σταματούσε οδηγούς και έκλεβε τα αυτοκίνητά τους, το 2011. Τα βελγικά ΜΜΕ επικαλούνται αστυνομικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην περιοχή Φορέστ των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία έκανε έφοδο την προηγούμενη εβδομάδα, σκοτώνοντας έναν ύποπτο.

Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι
Βέλγος, 29 ετών. Ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη. Ηταν μαζί με δύο άλλους άνδρες που δεν έχουν αναγνωριστεί, όπως προέκυψε από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. Εκτιμάται ότι ο ένας από αυτούς επίσης ήταν βομβιστής αυτοκτονίας, ενώ ο άλλος καταζητείται.

Ο Μπακράουι είχε καταδικαστεί σε 9ετή φυλάκιση το 2010, γιατί πυροβόλησε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας. Διέφευγε από τη στιγμή που παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του, πέρυσι.

Ισως τα αδέλφια Μπακράουι να ήταν εκείνοι που κατάφεραν να το σκάσουν την προηγούμενη εβδομάδα, από το διαμέρισμα στο Φορέστ, μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Στην έφοδο εκείνη, βρέθηκαν μία σημαία του Ισλαμικού κράτους, ένα όπλο, πυροκροτητές και το δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα.

Ναγίμ Λαακραουί
Βέλγος, 25 ετών. Ενδεχομένως να είναι ο τρίτος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.

Παραμένει ελεύθερος, παρά τις αρχικές πληροφορίες για σύλληψή του σήμερα. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το DNA του Λαακραουί βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες που «χτύπησαν» το Παρίσι. Εφυγε από τις Βρυξέλλες για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έλαβε εκεί τεχνική εκπαίδευση και ότι μπορεί να φτιάξει βόμβες και θεωρείται ότι ήταν εκείνος που ετοίμασε τα γιλέκα εκρηκτικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι. Ταξιδεύοντας με το ψευδώνυμο Σουφιάνε Καγιάλ, έφτασε από την Ουγγαρία στην Αυστρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αυτοκίνητο που οδηγούσε o Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Σαλάχ Αμπντεσλάμ
Γάλλος, 26 ετών. Βρίσκεται πλέον σε φυλακή στο Βέλγιο. Ηταν ο νο1 καταζητούμενος φυγάς της Ευρώπης, μέχρι τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων μηνών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο, από Μαροκινούς γονείς. Δήλωσε στους δικαστές ότι σχεδίαζε να ανατιναχθεί και ο ίδιος στο Σταντ ντε Φρανς, στις επιθέσεις του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου, όμως άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βοήθησε στην προετοιμασία του «χτυπήματος» στις Βρυξέλλες. Τα αποτυπώματά του βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο Φορέστ, με αποτέλεσμα η αστυνομία να βρεθεί στα ίχνη του. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τα οργανωτικά ζητήματα για το μακελειό στο Παρίσι.

Μοχάμεντ Μπεκλαΐντ
Αλγερινός, 35 ετών. Σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ελεύθερο σκοπευτή της αστυνομίας, στο διαμέρισμα στο Φορέστ. Εκτιμάται ότι ήταν παράνομα στο Βέλγιο και ήταν γνωστός στην αστυνομία μόνο για κάποια «μικροεγκλήματα» που διέπραξε το 2014.

Ομως, με το ψευδώνυμο Σαμίρ Μπουζίντ καταγράφηκε ότι βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ και τον Λαακραουί, στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο. Επίσης, υλικό από κάμερες ασφαλείας τον έχει καταγράψει με τον Λαακραουί, στις 17 Νοεμβρίου, να δίνει μετρητά σε ξάδελφο του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ- του εγκεφάλου της επίθεσης στο Παρίσι, ο οποίος μία ημέρα αργότερα σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στο Σεντ Ντενί.

Πηγή: iefimerida.gr