Μουζάλας: Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα

Gazzetta team
Μουζάλας: Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα
Κουρουμπλής: «Στην Ειδομένη υπάρχει άτυπο κέντρο με 12.000 ανθρώπους. Έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα που καταδεικνύει την απουσία του κράτους; Η παρουσία της αστυνομίας είναι απουσία του κράτους; Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε 24ωρη βάση είναι απουσία του κράτους;»

Για άμεση αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην Ειδομένη με μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα» είπε ο υπουργός και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση απέφυγε να δημιουργήσει καταυλισμό στην περιοχή καθώς οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν θα ήταν ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στο Καλαί της Γαλλίας. «Αν κάναμε καμπ, τότε η Ειδομένη θα ήταν το νέο Καλαί» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί με την φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών είναι χαοτική και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη.

«Θα προκύψουν προβλήματα αν δεν βάλουμε τάξη στο χάος. Θα το φτιάξουμε όμως. Δίνουμε σχήμα στον χάρτη. Χτίζουμε 500- 1000 θέσεις φιλοξενίας την ημέρα. Μέχρι σήμερα έχουμε φτιάξει 36.000 θέσεις» είπε για να προσθέσει πως το μέτρο επιδότησης ενοικίων δεν έχει αποδώσει και πως μελετάται η αντικατάστασή του όπως επίσης και ότι θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή των ΟΤΑ στην διαχείριση των έργων υποδομής για το προσφυγικό.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας ομολόγησε ότι η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί και πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν κατάφερε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. «Δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ. Έπρεπε να έρθει όταν έφτασε το πράγμα σε απροχώρητο σημείο. Έχει αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ; Στο να μην έρχονται ροές δεν είχε αποτέλεσμα. Τι έκανε; Ότι το blame game κατά της Ελλάδας καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία» είπε για να προσθέσει αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία «Η πρόσφατη συμφωνία είναι καλή. Ζητώ την βοήθειά σας για την εφαρμογή της. Είναι πολύ δύσκολη συμφωνία για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Γνωρίζετε τα προβλήματα της κρατικής μηχανής. Είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα και πως δεν έχει υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας και έντονα υγειονομικά προβλήματα γιατί υπάρχει έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχείρησε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απουσιάζει από την Ειδομένη. «Στην Ειδομένη υπάρχει άτυπο κέντρο με 12.000 ανθρώπους. Έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα που καταδεικνύει την απουσία του κράτους; Η παρουσία της αστυνομίας είναι απουσία του κράτους; Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε 24ωρη βάση είναι απουσία του κράτους;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πυρά από Νέα Δημοκρατία

Νωρίτερα, η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αλλά και σχολιάζοντας την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Στον Βορρά υπάρχουν κλειστά – σφραγισμένα σύνορα και το όνειδος, η ντροπή – το «Νταχάου» κατά τον κ. Π. Κουρουμπλή – της Ειδομένης. Στα Ανατολικά σύνορα το ΝΑΤΟ, η Φρόντεξ, χιλιάδες μετανάστες και Τούρκοι αξιωματούχοι» είπε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για να περιγράψει «την μεγάλη εικόνα». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι η χώρα είναι «υπο διεθνή επιτήρηση» και πως «η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής». Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη, πολύπλοκη και ανησυχητικά ασαφής. Δύσκολα θα εφαρμοστεί και η αναποτελεσματική της εφαρμογή θα μετατρέψει την χώρα σε μόνιμο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών».

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Μουζάλα ρώτησε «Πως θα χειριστείτε την υπόθεση με τον Τούρκο αξιωματούχο που έχει σφραγισμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από τα Κατεχόμενα, την υποδουλωμένη Κύπρο;» για να σχολιάσει στην συνέχεια «Θέλω να πιστεύω ότι εν τη ρύμη της λόγου σας δεν θα την πείτε τουρκική δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Ακολούθως, η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη μίλησε για «απογοητευτική» παρουσία της κυβέρνησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων και κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη.