+slo-gun

Ολα κρίνονται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το προσφυγικό

Ολα κρίνονται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το προσφυγικό

Δύσκολο διήμερο στις Βρυξέλλες και «μάχη» μεταξύ των «28» για συμφωνία με την Τουρκία. Τι προβλέπει το προσχέδιο των 8 σημείων. Η Κύπρος, η Γερμανία και η Ελλάδα.

Ολα κρίνονται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το προσφυγικό

Το μικρό καλάθι, το οποίο δεν μπόρεσε καν να γεμίσει ο Ντόναλντ Τουσκ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδίου και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να ελπίζει ότι το καθεστώς Ερντογάν θα ευαρεστηθεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης , προδιαγράφει ένα δύσκολο διήμερο στις Βρυξέλλες.

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων των οκτώ σημείων της αποψινής Συνόδου (που έχουμε στην διάθεση μας) προβλέπει μεταξύ άλλων την υπογραφή ελληνοτουρκικής διμερούς συμφωνίας για την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά ώστε να επιτηρούν την διαδικασία επιστροφής μεταναστών, επιβάλλει στην Ελλάδα την δέσμευση εκκένωσης των νησιών από τους μετανάστες που υπάρχουν ήδη εκεί και μεταφορά τους σε χώρους υποδοχής στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά οι 28 λόγω της σθεναρής στάσης της Κύπρου, περιορίζονται να δηλώσουν ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία «θα προετοιμάσουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» κάτι που μάλλον είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που απαιτούσε η Άγκυρα.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων το Σχέδιο Συμπερασμάτων παραπέμπει την Τουρκία στην εκπλήρωση όλων των κριτηρίων που υπάρχουν μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση κατόπιν από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Στο θέμα με την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία το Σχέδιο Συμπερασμάτων προκειμένου να παρακάμψει τις εντονότατες αντιδράσεις που αμφισβητούν την νομιμότητα μιας τέτοιας πρακτικής κάνει λόγο για «προσωρινό και έκτακτο μέτρο»ενώ επικαλείται και τη ..δέσμευση της Τουρκίας ότι θα επιφυλάσσει μεταχείριση προσφύγων για τους μετανάστες που θα επιστρέφονται στο τουρκικό έδαφος.

Προβληματικό επίσης παραμένει το σύστημα «1 Σύρος από την Ελλάδα προς την Τουρκία, έναντι 1 Σύρου από την Τουρκία προς την Ευρώπη», καθώς το γεγονός ότι θα προηγούνται στην διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη όσοι δεν έχουν εισέλθει η δεν έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, δημιουργεί ένα σοβαρό αντικίνητρο για τους χιλιάδες Σύρους και άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να συναινέσουν στην επιστροφή τους στην Τουρκία. Όπου μάλιστα για να διαφύγουν προς την Ελλάδα έχουν ήδη πληρώσει μερικές χιλιάδες δολάρια η κάθε οικογένεια. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις για επανεγκατάσταση το Σχέδιο Συμπερασμάτων κάνει λόγο για 72.000 ανθρώπους.

Βαθιά διχασμένοι οι «28»

Οι 28 ηγέτες που θα βρεθούν σήμερα να συζητήσουν το πακέτο προσφορών και ανταλλαγμάτων προς την Αγκυρα, προσέρχονται βαθιά διχασμένοι με την πλειοψηφία εξ αυτών να μην έχουν καμία απολύτως διάθεση να υποκύψουν στις υπερβολικές και εκβιαστικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Οι ίδιοι ηγέτες έχουν την άνεση ενός τέτοιου σκληρού μπρα ντε φερ με την Άγκυρα, καθώς οι χώρες τους δεν αντιμετωπίζουν την μεταναστευτική πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, αφού το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου, προσέφερε την προσωρινή λύση που όλοι αναζητούσαν.

Ο λόγος πλέον ανήκει στην Ανγκελα Μέρκελ η οποία έχοντας υποστεί μια εκλογική ήττα την Κυριακή δήλωσε ότι θα επιμείνει στην μεταναστευτική πολιτική της. Αντιλαμβάνεται όμως ότι με μόνο σύμμαχο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να φθάσει μακριά.

Πιέσεις στην Κύπρο να «θυσιαστεί»

Το Βερολίνο ασκεί πιέσεις στην Κύπρο προκειμένου να θυσιαστεί το βέτο της ως το μοναδικό ανέξοδο για την κ. Μερκελ αντάλλαγμα προς την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ήμερες έγινε προσπάθεια και από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα να εμφανιστεί το αδιέξοδο στο προσφυγικό και το δράμα των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος , ως αποτέλεσμα της …αδιαλλαξίας των ελληνοκυπρίων!

Ακόμη και σήμερα το αδιέξοδο το όποιο έχει προκύψει προφανώς λογω της στάσης της Τουρκίας, επιχειρείται να προβληθεί ως αποτέλεσμα της «ιδιορρυθμίας» της κυπριακής κυβέρνησης που δεν ανάβει το πράσινο φως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όμως ακόμη και ο κ. Τουσκ αντιλήφθηκε ότι η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στην Λευκωσία θα λειτουργήσει αρνητικά σε όλη την Ε.Ε. όπου οι εκβιασμοί της Άγκυρας έχουν οδηγήσει στα όρια τους τις αντοχές πολλών κυβερνήσεων. Αυτό το νόημα είχε και η δήλωση του ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και δεν έχει καμία διαφορά με την Γερμανία η την Βρετανία.

Μόνη η Ελλάδα

Σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ περιβάλλον, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί αναζητώντας εναγωνίως μια λύση η οποία να μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά. Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας που του ζητούν ώστε να εγκατασταθούν Τούρκοι αξιωματούχοι στα ελληνικά νησιά δεν είναι εύκολη απόφαση. Ούτε φυσικά είναι απλή διαδικασία η εκκένωση των νησιών με την μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων, που συνεχίζουν να φθάνουν καθημερινά , σε μόνιμες δομές υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μείζον θέμα επίσης παραμένει για την Αθήνα και ειδικά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς η επιστροφή μαζικά εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, η οποία φυσικά δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για χαρακτηρισμό της ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής όλοι προσέρχονται έτοιμοι να δώσουν μάχες αρχών, μάχες θέσεων, μάχες ιδεών και ιδεοληψιών. Πολύ απλά όμως, στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα είναι αυτή που μένει με μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση να έχει να αντιμετωπίσει μόνη της την πιο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες… Και οι πόζες με την Αντελίνα Τζολί δεν αρκούν 

Πηγή: thetoc.gr

 

Best of internet